Astăzi, 9 septembrie, va suna primul clopoțel din anul școlar 2024-2025. Vorbim, așadar, de prima zi de școală, dar și despre schimbările pe care le aduce noul an școlar. Conform oficialilor din Ministerul Educației și inspectorate, o primă schimbare vorbește despre durata cursurilor care va fi diferită.
Față de alți ani, conform caledarului instituit de ministrul Educației, astăzi este prima zi de școală, iar elevii din preuniversitar vor auzi primul clopoțel.
Așa cum era anunțat, vor fi 36 de săptămâni de cursurui, pe baza a celor 5 module de predare, sistem neschimbat în ultimii doi ani. În afară de perioadele de cursuri, în anul școlar 2024-2025 vor fi și cinci vacanțe planificate, conform calendarului.
De astăzi, 9 septembrie, și până pe data de 25 octombrie a.c., se va derula primul modul din acest an școlar, urmând ca prima vacanță să înceapă de pe 26 octombrie (sâmbătă), și până pe 3 noiembrie (duminică). Tot din acest an, Ligia Deca a introdus și noi burse de merit pentru anul școlar 2024-2025.
După ce s-a testat, timp de doi ani, sistemul modular de predare, Ministerul Educației a decis ca din acest an școlar să aducă noi schimbări. Una dintre ele ele face referire la notele la purtare. Conform Ordinului de Ministru, din anul școlar 2024-2025 ele se vor acorda la terminarea fiecăruia dintre cele 5 module.
O altă modificare anunțată, și preluată din alte sisteme de educație vest-europene, este introducerea de săli de detenție în școli pentru elevii care deranjează orele. Proiectul a fost în dezbatere publică pe toată perioada lunii iunie a.c., cu toți factorii educaționali implicați. Deși controversată măsura, și chiar combătută public, în cele din urmă ea a fost adoptată începând din acest an școlar.
Franța avea să fie primul stat european care anunța interzicerea definitivă a telefoanelor mobile, sau a oricurui alt devise, în timpul orelor de curs. Pe principiul hai să facem la fel, ministrul Ligia Deca adopta un alt ordin de ministru prin care se interzic telefoanele mobile și în clasele din România. Acestea vor fi depozitate în spații sigure în fiecare clasă, la care vor avea acces doar diriginții și directorii de unități de învățământ.
O altă noutate pentru acest an, și tot preluată din alte sisteme de învățământ, este posibilitatea unor sancțiuyni pentru elevii care crează probleme, inclusiv retragerea temporară sau pe durata unui an școlar, în funcție de gravitatea situației, modificare regăsită în Statutul Elevului.
Dacă până acum, orele de curs erau destul de multe și cu un grad mare de informații, din acest nou an școlar lucrurile s-au schimbat, astfel că durata cursurilor va fi diferită din anul școlar 2024-2025, după cum urmează:
Pe de altă parte, în acest an examenele nu vor mai avea loc ca până acum, după luna iulie. Prin Ordinul de Ministru emis la finalul jumătatea lunii august, examenele la Evaluarea Națională și cele pentru Bacalaureat vor avea loc mai devreme, decât în anii trecuți. Tot prin același ordin, candidații își vor putea vedea lucrărirle înainte de depunerea contestațiilor. Vorbim, așadar, de schimbări majore la Bacalaureat și Evaluarea Națională 2025.