05 sept. 2024 | 20:54

Tragedia care i-a schimbat radical viața lui Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României

Sport
Tragedia care i-a schimbat radical viața lui Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României
„Mă retrag din cursă şi mă retrag oficial şi din acest sport”

După cum bine se știe, inclusiv anul acesta au loc Jocurile Paralimpice, la Paris, după încheierea evenimentelor sportive dedicate sportivilor normali. Evenimentul a început pe 4 septembrie, iar în lotul paralimpic român ar fi trebuit să se afle și Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României. Dar, puțini știu că avut parte de o tragedie care i-a schimbat radical viața.

Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României, nu mai este la Paris

După terminarea Jocurilor Olimpice regulate, Parisul găzduiește din 4 septembrie și sria de Jocuri Paralimpice. În lotul României ar fi trebuit să fie prezent și Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României.

Mă retrag din cursă şi mă retrag oficial şi din acest sport

Dar, conform unor informații de ultimă oră, sportivul a declarat că se va retrage și nu va mai participa, din păcate, la evenimentele din acest an la Paris, dar nici în general:

„M-am gândit foarte bine la concursul de mâine, cursa de fond cu cele două categorii – C5 şi C4 – comasate.

Din totalul de 26 de sportivi de la start, doar trei sunt sportivi cu proteză. Cred că acest sport nu se mai poate numi paracycling, mă simt în plus şi consider că acest concurs nu este egal şi just în niciun fel. Tocmai de aceea, cu părere de rău vă anunţ că mâine nu voi mai lua startul.

Mă retrag din cursă şi mă retrag oficial şi din acest sport care nu mai este pentru oamenii cu dizabilităţi şi care a ajuns acum victima intereselor politice ale unor ţări dominante. Vă mulţumesc pentru tot sprijinul!”, a notat Novak pe Facebook.

Tragedia care i-a schimbat radical viața lui Eduard Novak

Dar înainte de a face parte din lotul paralimpic, sprotivul avea toate șansele să devină un mare patinator, dar a venit tragedia care i-a schimbat radical viața. Astăzi, în vârstă de 48 de ani, Eduard Novak nu a avut un handicap toată viața.

Sportivul originar din Miercurea Ciuc, era sportiv de performanță la patinaj viteză, dar ceea ce promitea a fi o carieră de succes în acest sport avea să se întrerupă brusc în 1996.

Mă retrag din cursă şi mă retrag oficial şi din acest sport

În acel an ar fi trebuit să participe la un eveniment sportiv în Italia, dar pe drumul spre locul unde ar fi trebuit să participe a fost implicat într-un accident de circulație, iar medicii au fost nevoiți să-i amputeze laba piciorului:

„Eu nu mi-am pierdut doar laba piciorului drept, eram în lotul pentru Nagano la patinaj şi mi-a luat doi ani să-mi dau seama care este menirea vieţii mele. Poate asta a fost soarta mea, ca viaţa mea să se îndrepte către ciclism’, povestea Eduard Novak.

Cu multă dârzenie, sportul s-a reinventat, devenind ciclist de top

După tragedia care i-a schimbat radical viața, a venit și o perioadă grea, de acceptare a situației, dar și de luptă cu el însuși pentru a putea reveni la normal. Ulterior accidentului, și cu ajutor, Eduard Novak avea să se reorienteze din punct de vedere sportiv, astfel că în 2008 se înscria la jocurile paralimpice, din postura de ciclist.

Momentul avea să-l propulseze în elita sportivilor paralimpici, câștigând în 2008 medalia de argin la Beijing, iar patru ani mai târziu, în 2012, la Londra, Eduard Novak câștiga medalia de aur.

Mă retrag din cursă şi mă retrag oficial şi din acest sport

Cu un palamares extrem de bogat, a reușit o nouă performanță și la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, în 2020, atunci urcând pe podiumul paralimpic, obținând o nouă medalie de argint.

De altfel, anul 2020 ave să fie cel mai bun an competițional al său, câștigând la Campionatele Mondiale de Paraciclism pe Velodrom, nu mai puțin de trei medalii, și având și un record.

Din păcate, astăzi, ca urmare a unor situații reprobabile, sportul paralimpic românesc va fi văduvit de prezențele viitoare ale lui Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României, ca urmare a anunțului de retragere definitivă.

Digisport.ro
De la "țeapă" la "lovitură": englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Ce ingrediente conțin celebrele nuggets de la McDonald’s? Reprezintă unul dintre cele mai adorate produse de către copii
EVZ.ro
Cutremur în mass-media. Dispare după o activitate de 20 de ani
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Miley Cyrus, dată în judecată pentru „Flowers”. Acuzații de plagiat după Bruno Mars
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro