Un videoclip creat de artistul Aurel Manea, care îl prezintă pe Ion Iliescu în anul 2099, a devenit viral pe internet, stârnind numeroase reacții din partea internauților.
Utilizând inteligența artificială, Iliescu este înfățișat ca un martor al viitorului, reflectând asupra schimbărilor majore care au avut loc în lume în ultimele decenii. Cu umor și nostalgie, fostul președinte își exprimă uimirea față de modul în care tehnologia a transformat societatea și își amintește de perioada comunismului ca de un „basm demult uitat.”
„Au trecut 100 de ani parcă într-o clipă. Mă simt bătrân și, dacă sunt sincer, nu cred că voi mai fi pe aici încă 200 de ani, dar cine știe? Am văzut mari figuri plecând: Regele Mihai, Băsescu, Mandela, și chiar și Putin. Toți au plecat demult, dar eu am rămas, parcă prins în calendar,” spune Iliescu în videoclip.
Clipul face o trecere fictivă prin evoluțiile spectaculoase ale României, unde Bucureștiul devine un oraș levitând, iar vehiculele zburătoare au înlocuit mașinile.
„Comunismul? O relicvă digitală, amintit doar în lecțiile de pe tabletele elevilor. Lumea a evoluat rapid. Oamenii trăiesc mai mult în realități virtuale decât în cea reală,” povestește fostul lider.
În ciuda avansului tehnologic, Iliescu, înfățișat în această versiune futuristă, afirmă că el a rămas neschimbat.
„Am văzut cum tehnologia a schimbat totul, dar eu am rămas la fel. Poate timpul m-a păstrat pentru desert sau poate pur și simplu nu m-a putut învinge,” adaugă el, invitând la reflecție și un strop de umor.
Videoclipul, realizat cu ajutorul tehnologiilor avansate, a fost apreciat pentru creativitate, atrăgând atât laude, cât și glume din partea utilizatorilor de pe rețelele de socializare.
Fostul președinte a împlinit anul acesta vârsta de 94 de ani. Nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, atunci când a mers la Parchetul General în Dosarul Revoluției. Într-un interviu din această primăvară, acordat după mulți ani, vorbește despre ironiile de pe internet cu privire la vârsta sa.
„Nu cred că a trăi viața în acord cu niște standarde comune e o soluție: astăzi profesionalizarea începe mai devreme, joburile sunt mai copleșitoare, familiile apar mai târziu. Dar vârstele sunt importante: ale maturității, afectivității, așteptărilor.
Vorba lui Caragiale: sunt vechi, domnule! Dar asta nu trebuie să însemne în mod necesar a fi retrograd, hiperconservator sau inamovibil.
În politică, vârstele bat vârsta: partidele ating forme de uzură, trebuie să satisfacă noi așteptări fără a se dezice de sine și de identitatea lor ideologică, instituțiile riscă să ajungă forme fără fond. Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese. Pentru vârste, ai nevoie de progrese. E o matematică simplă a vieții.Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a susținut Ion Iliescu în podcastul lui Ionuț Vulpescu.