01 sept. 2024 | 11:58

De ce Anul Nou Bisericesc începe la 1 septembrie. Ce semnificație are, explicația preoților

Diverse
De ce Anul Nou Bisericesc începe la 1 septembrie. Ce semnificație are, explicația preoților
Motivul pentru care Anul Nou Bisericesc începe pe 1 septembrie

Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de calendarul civil care începe pe 1 ianuarie, își are începutul pe 1 septembrie. Această dată are rădăcini adânci în istoria bisericii, fiind stabilită în cadrul Sinodului I de la Niceea. Preotul Ovidiu Panaite din Alba Iulia a explicat semnificația acestei zile și motivele pentru care biserica a ales să marcheze începutul noului an pe 1 septembrie.

Origini din Vechiul Testament și tradiția evreiască

Unul dintre principalele motive care fundamentează această tradiție este legat de activitatea publică a Mântuitorului Iisus Hristos, care, conform tradiției, a început la vârsta de 30 de ani, pe 1 septembrie.

„Aceasta este data care marchează momentul în care Hristos s-a arătat lumii și și-a început misiunea publică”, a declarat preotul Ovidiu Panaite.

Această alegere este influențată și de tradițiile evreiești. În Vechiul Testament, evreii sărbătoreau începutul anului civil pe 1 septembrie, marcând prima lună a calendarului lor, Tişri. În acea zi, evreii ofereau Domnului jertfe și aveau o zi de odihnă, un obicei care a influențat adoptarea acestei date și în tradiția creștină.

„Ziua de 1 septembrie marchează începutul creației divine, potrivit tradiției iudaice, și a fost preluată de biserică pentru a simboliza un nou început”, a mai adăugat Panaite.

Semnificația spirituală și primele sărbători ale noului an bisericesc

O altă rațiune pentru alegerea acestei date este legată de structura anului liturgic. Prima mare sărbătoare din acest nou an este Nașterea Maicii Domnului, celebrată pe 8 septembrie.

„Tot ciclul sărbătorilor bisericești este raportat la acest calendar bisericesc, nu la cel civil”, a subliniat preotul.

Pe lângă această sărbătoare, 1 septembrie marchează și pomenirea Sfântului Dionisie cel Smerit, un sfânt originar din Dobrogea, cel care a stabilit calculul erei creștine, conform căreia numărăm anii după nașterea lui Hristos.

Instituirea oficială a Anului Nou Bisericesc

Oficial, începutul Anului Nou Bisericesc a fost stabilit în cadrul Sinodului I de la Niceea, când Sfinții Părinți au decis să dedice 1 septembrie ca o zi de înnoire spirituală. Această dată simbolizează începutul mântuirii creștinilor, momentul în care Hristos a intrat în sinagogă și a rostit cuvintele profetice din Isaia:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; să vestesc anul plăcut Domnului” (Isaia 61:1-2 și Luca 4:18-19).

Astfel, 1 septembrie rămâne o zi de mare însemnătate în calendarul bisericesc, aducând aminte credincioșilor de începutul misiunii Mântuitorului și de promisiunea mântuirii.

Parteneri
Gabriela Cristea a reinventat ciocolata Dubai. Cât costă o porție de 450 de grame
Redactia.ro
Locatarul unui bloc, deranjat de o escortă care s-a mutat deasupra lui! Femeia l-a terorizat cu zgomotele din timpul partidelor de amor: „Am fost să discut cu ea”
Click.ro
Mesajul misterios care a fost scrijelit pe zeci de mașini din sectorul 4 al Capitalei, lângă Palatul Copiilor. Ce spun polițiștii
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei lui
Unica.ro
Exclusiv Alexia Eram nu se încurcă atunci când vine vorba de bagaje. Fiica Andreei Esca, cu șifonierul după ea pentru două zile
EVZ.ro
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
Doliu în România. S-a stins un mare om de afaceri. A reușit să-și construiască un imperiu
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Mediaflux
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu. Artista nu i-a ascuns nimic fetiței sale: ”Știe prin ce am trecut”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro