Fulgerele de noaptea trecută au provocat un incendiu în masivul Bucegi, într-o zonă greu accesibilă. Vegetația uscată arde și la această oră, iar pompierii nu pot interveni cu mașini sau pe jos, din cauza altitudinii. A fost solicitată intervenția unui elicopter.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, un incendiu a izbucnit în Munții Bucegi, din cauza fulgerelor. Vegetația uscată dintr-o pădure de jneapăn și ienupăr arde, iar ISU nu poate interveni cu autospeciale, din cauza zonei accidendate unde este localizat focul.
”În urma efectuării recunoaşterii din zona releului Coştila, împreună cu echipajul Salvamont, s-a constatat faptul că accesul în zona incendiată nu se poate realiza cu mijloace auto sau pedestru. Incendiul este monitorizat de la baza muntelui, cu binoclul”, au transmis reprezentanţii ISU, conform Agerpres.
Din cauza reliefului și a distanței la care se află focul, nu se poate stabili cu exactitate suprafața care arde. ISU Prahova a solicitat un elicopter de stingere pentru a putea lichida focul.
Cu o zi înainte, a fost solicitată intervenție aeriană pentru a stinge un incendiu localizat în stațiunea Băile Olănești, din județul Vâlcea. Zeci de pompieri și lucrători din domeniul silvic s-au luptat vineri și sâmbătă să stingă flăcările din zona împădurită, însă din cauza locului greu accesibil, a fost nevoie de elicopter. Incendiul nu a fost lichidat nici până în acest moment.
”În acest moment incendiul se desfășoară la litieră, vegetație uscată, la mușchi care are strat de 10-15 cm și la turbă, într-o pădure mixtă de fag și rășinoase, pe o suprafață de aproximativ trei hectare, cu propagare continuă. Personalul de intervenție nu are acces în zona focarelor și pe frontul de ardere. A fost solicitată în sprijin o resursă aeriană, cu sistem de stingere.
Majoritatea incendiilor la vegetație uscată sunt din cauza folosirii focului deschis în spații deschise și lăsat nesupravegheat. Noi am făcut apeluri repetate către cetățeni să le explicăm că igienizarea terenurilor prin ardere este strict interzisă. Iar pe turiști îi rugăm să fie foarte atenți dacă fac foc, să acopere cenușa cu pământ, să nu arunce țigările la întâmplare, mai ales în zonele cu vegetație uscată și vânt puternic, unde incendiile se pot extinde cu repeziciune”, a transmis Sorin Albinaru, purtător de cuvânt ISU Vâlcea, sâmbătă.