La începutul săptămânii viitoare, cerul va fi martorul unui fenomen astronomic rar și spectaculos: Superluna Albastră din 2024. Acest eveniment se va desfășura pe 19 august și va aduce în prim-plan cea mai mare și mai strălucitoare lună plină a anului. Deși fenomenul este adesea asociat cu magie și mituri, explicațiile științifice ne oferă o înțelegere clară a acestui fenomen fascinant.
Superluna Albastră din 2024 coincide cu Luna Sturionilor, un nume tradițional atribuit lunii pline din august, care marchează perioada în care sturionii sunt activi în marile lacuri.
Acest fenomen poartă denumirea de ”luna albastră” din cauza unei particularități astronomice. În general, termenul ”luna albastră” se referă fie la a doua lună plină într-o lună calendaristică, fie la a treia lună plină într-un sezon astronomic de patru luni.
În cazul nostru, Luna Sturionilor este a treia lună plină din sezonul de vară, care a început cu solstițiul din 20 iunie și va continua până la echinocțiul de toamnă din 22 septembrie.
Pentru cei pasionați de astronomie, Superluna Albastră oferă o oportunitate unică de a admira un spectacol rar. Luna va fi vizibilă cel mai bine în partea de est, la răsărit, când va apărea în toată splendoarea ei.
Nu este necesar un echipament special pentru a aprecia frumusețea fenomenului, dar binoclurile și telescoapele pot dezvălui detalii fascinante ale suprafeței lunare care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Superluna este, de fapt, rezultatul unui perigeu, când luna ajunge la cel mai apropiat punct de Pământ în orbita sa eliptică, creând o aparență mai mare și mai strălucitoare.
Te-ar mai putea interesa și Cele mai spectaculoase fenomene astronomice vizibile din România!
Superluna Sturionilor este doar prima dintr-o serie de patru superluni care vor apărea în 2024. După aceasta, ne așteaptă Luna Recoltei pe 18 septembrie, care va coincide cu o eclipsă parțială de Lună, urmată de Luna Vânătorului pe 17 octombrie și Luna Castorului pe 15 noiembrie.
Fiecare dintre aceste luni va aduce un spectacol deosebit, aducând în prim-plan nu doar frumusețea acestui corp astronomic, ci și diversitatea fenomenelor astronomice care ne îmbogățesc cunoașterea și aprecierea cerului nocturn.
Te-ar mai putea interesa și Spectacol pe cer, în august 2024. Când poate fi văzut cel mai așteptat fenomen al verii: ploaia de stele căzătoare!