Păstrarea alimentelor perisabile la rece este esențială pentru a le menține prospețimea. Chiar dacă sunt depozitate în condiții conforme și se află încă în termenul de valabilitate, se poate întâmpla uneori ca ambalajul lor să se umfle. De ce se întâmplă acest lucru și când pot fi consumate în siguranță aceste alimente.
Produsele lactate, cele făcute din carne și mâncarea gătită trebuie să fie păstrate neapărat la frigider, pentru a nu se altera. Se întâmplă însă ca aceste alimente să fermenteze în ambalaj, chiar și la temperaturi scăzute, iar acest lucru se manifestă cel mai des sub forma ambalajului umflat.
Umflarea ambalajului unui aliment poate apărea fie din cauza gazelor care se acumulează în interior, în urma fermentării unor bacterii, fie din cauza acidului lactic, în cazul produselor lactate. Dacă bacteriile care produc fermentația sunt unele naturale, produsul poate fi consumat în siguranță. În cazul în care vorbim despre bacterii patogene, acestea alterează mâncarea și pot fi periculoase pentru sănătate.
În cazul în care alimentele cu ambalajul umflat au fost depozitate la rece și se află în continuare în termenul de valabilitate, trebuie să fim atenți la alți factori, pentru a determina dacă alimentele mai pot fi consumate în siguranță. Dacă mirosul este modificat, aspectul este ciudat sau gustul devine neplăcut, el trebuie aruncat. În schimb, dacă nici aspectul, nici gustul, mirosul sau textura nu sunt modificate, alimentul poate fi consumat în siguranță.
Atunci când sunt ambalate, produsele lactate și cele obținute din carne au o atmosferă protectoare, care le ferește de bacterii. Când ambalajul este deschis, bacteriile pot pătrunde în interior, ducând la alterarea rapidă a alimentelor.
În cazul produselor vidate, chiar și o gaură mică în ambalaj poate crește riscul alterării alimentelor. Iaurturile, brânzeturile, laptele, mezelurile, peștele afumat și alte produse perisabile rezistă în frigider 2-3 zile după ce ambalajul este deschis. Chiar dacă data de expirare nu a trecut, alimentele care au fost deschise de mai mult de 2-3 zile trebuie să fie consumate sau aruncate, pentru a evita riscul îmbolnăvirii.
Aceste alimente pot fi testate, de asemenea, verificând gustul, mirosul și aspectul. Dacă unul dintre acestea este modificat, alimentele nu ar mai trebui să fie consumate. De asemenea, pe timpul verii se poate întâmpla ca produsele alimentare să se altereze mai ușor, dacă au fost depozitate în condiții care nu sunt conforme, înainte de a fi cumpărate.