17 aug. 2024 | 08:57

Cât a ajuns factura la curent a unui român care stă la casă. Prețurile s-au triplat în luna iulie 2024

News
Cât a ajuns factura la curent a unui român care stă la casă. Prețurile s-au triplat în luna iulie 2024
Cât a ajuns factura la curent a unui român care stă la casă. Prețurile s-au triplat în luna iulie 2024

Temperaturile extreme din această vară au făcut ca factuile la curent electric să explodeze. Românii care au folosit intens aparatul de aer condiționat au înregistrat costuri duble sau chiar triple în luna iulie. Cât au ajuns să plătească cei care stau la casă.

Facturi mai mari la curent, în luna iulie

Companiile de electricitate au început să distribuie facturile pentru luna iulie la energie electrică. Pentru mulți români, acestea sunt duble sau chiar triple față de o lună obișnuită. Facturile au fost umflate semnificativ de folosirea aparatelor de aer condiționat, care sunt unii dintre cei mai mari consumatori de energie din casă.

Cu cât suprafața apartamentului sau a casei este mai mare, cu atât crește și consumul și, implicit, cresc facturile. La o garsonieră, de exemplu, factura s-a mărit cu 50% în luna iulie față de iunie. Dacă în prima lună de vară factura era de 150 de lei, în iulie aceasta a ajuns la aproximativ 230 de lei.

La o casă cu o suprafață de 150 de metri pătrați, de exemplu, consumul în luna iunie a fost de aproximativ 148 kWh și s-a facturat la 80 de bani pe kWh. În iulie, consumul a crescut la peste 400 kWh și, având în vedere, că se facturează la alt preț, facturile au devenit triple.

Facturarea este sub prețul pieței

Potrivit analiștilor din domeniul energiei, cei mai afectați sunt consumatorii care aveau un consum de până în 100 kWh, pentru că aceștia plăteau 0,68 lei pe kWh. Cu cât consumul este mai mare, cu atât crește și prețul pe kWh. Vestea bună pentru români, spun experții, este că furnizorii facturează la un preț mai mic decât cel plafonat.

”Furnizorii mari de energie electrică facturează sub preţul maxim prevăzut de lege. 1,3 lei pe kWh. În cele mai multe cazuri, vedem că pentru luna iulie facturile au un preţ unitar pe kWh mai mic chiar şi cu 15-18% faţă de preţul maxim plafonat”, spune Adi Vintilă, expert în energie, potrivit Observator.

Specialistul vine și cu ponturi pentru a limita consumul de curent. Pentru a nu face risipă, trebuie să limităm folosirea inutilă a aparatelor electrocasnice.

”Să eliminăm cât mai mult consumul inutil. Acel consum de care nu avem nevoie, precum becuri lăsate pornite în încăperi în care nu locuim, televizoare pornite atunci când nu ne uităm la ele”, mai spune Adi Vintilă, expert în energie.

Prețul la curent electric, până la 31 martie 2025 este:

  • 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, pentru clienții casnici care nu depășesc 100 kWh pe lună
  • 0,8 lei/kWh cu TVA inclus, pentru clienții casnici care au un consum cuprins între 100 și 255 kWh pe lună
  • 1,3 lei/kWh cu TVA inclus, pentru clienții casnici care au un consum cuprins între 255 și 300 kWh pe lună sau peste acest prag.

 

 

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Ultima oră despre vizele de SUA. Românii nu primesc vești bune
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Klaus Iohannis este vinovat! Înseamnă ultima TRAGEDIE
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro