14 aug. 2024 | 15:57

Avertisment ANM de ultimă oră! Zonele din România lovite de ploi torențiale și grindină în minivacanța de Sfânta Maria

Vremea Meteo
Avertisment ANM de ultimă oră! Zonele din România lovite de ploi torențiale și grindină în minivacanța de Sfânta Maria
Avertisment ANM de ultima ora. Zonele din Romania unde lovesc furtunile

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru minivacanța de Sfânta Maria. Unde lovesc furtunile puternice și vijeliile în România?

Alertă ANM în România

Conform ANM, canicula și disconfortul termic accentuat vor persista în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Unde se strică vremea în minivacanța de Sfânta Maria?

În restul țării, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată din calendar, cu disconfort termic în creștere. Temperaturile maxime se vor situa între 27…28 de grade pe litoral și 38…39 de grade în Banat, sudul Crișanei, sudul și sud-vestul Olteniei, precum și în sud-vestul Munteniei, avertizează meteorologii.

Experții de la Administrația Națională de Meteorologie au emis Cod Galben de furtuni, vijelii și grindină în cinci județe. În aceste zone se vor semnala averse care vor acumula local 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină:

  • Județul Sibiu: Cisnădie, Tălmaciu, Săliște, Rășinari, Jina, Gura Râului, Orlat, Poiana Sibiului, Sadu, Boița, Tilișca, Poplaca, Râu Sadului;
  • Zona de munte a județului Braşov , respectiv zona de munte a localităților: Brașov, Predeal, Tărlungeni, Bran, Moieciu, Hoghiz, Vulcan, Poiana Mărului, Vama Buzăului, Racoș, Șinca Nouă, Holbav, Fundata, Augustin;
  • Județul Braşov: Zărnești, Predeal, Bran, Moieciu, Poiana Mărului;
  • Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților: Călimănești, Brezoi, Perișani, Câineni, Băile Olănești, Boișoara, Voineasa, Malaia, Racovița, Titești;
  • Județul Cluj: Măguri-Răcătău, Băișoara, Beliș, Valea Ierii;
  • Județul Alba: Câmpeni, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Bucium, Arieșeni, Livezile, Sălciua, Vadu Moților, Poșaga, Mogoș, Poiana Vadului, Rimetea, Ocoliș, Râmeț, Ponor.

Se strică vremea în minivacanța de Sfânta Maria

După-amiaza si seara însă vor fi înnorări în vest, nord-vest și centru! Pe arii restrânse sunt anunțate averse și descărcări electrice în zona montană și submontană, mai ales în Carpații Occidentali și Meridionali și cu totul izolat în rest. ANM prognozează cantități de apă mai însemnate și grindină.

Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări, în sud-vest și sud-estul țării, dar și de scurtă durată asociate ploilor. Valorile termice minime vor fi cuprinse între 11 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 26 de grade în Dealurile de Vest.

Vremea în Europa

Vremea din august 2024 se anunță a fi variată, influențată de condițiile climatice locale și globale. Europa va experimenta temperaturi ridicate, specifice verii, dar cu o variabilitate notabilă în funcție de regiune. În Europa Centrală și de Vest, temperaturile vor oscila între 20 și 30 de grade Celsius, cu perioade de ploi intermitente, în special în nordul continentului. Deși vor exista zile însorite, ploile vor fi frecvente, mai ales în prima jumătate a lunii.

În sudul Europei, inclusiv în Spania, Italia și Grecia, temperaturile vor fi ridicate, atingând și depășind 35 de grade Celsius. Aici, condițiile vor fi predominant secetoase, cu puține precipitații, ceea ce va accentua senzația de căldură. Totuși, valurile de căldură vor fi ceva mai blânde comparativ cu anii anteriori, oferind momente de răgaz în timpul serilor mai răcoroase.

Pe măsură ce ne apropiem de finalul lunii august, există șanse crescute de furtuni în Europa de Est și în regiunea Balcanilor, care pot aduce precipitații semnificative și o răcorire temporară a atmosferei. Aceste fenomene sunt determinate de interacțiunea maselor de aer cald și rece, ceea ce poate duce la schimbări bruște ale vremii.

August 2024 va fi o lună tipică de vară, dar cu variații regionale importante. Cei care plănuiesc călătorii sau vacanțe în această perioadă ar trebui să fie pregătiți pentru diverse condiții meteorologice și să verifice prognoza locală înainte de plecare pentru a se adapta corespunzător​.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro