12 aug. 2024 | 15:36

Incendiu masiv în Grecia. Mai multe orașe au fost evacuate, flăcările se apropie amenințător de Atena

News
Incendiu masiv în Grecia. Mai multe orașe au fost evacuate, flăcările se apropie amenințător de Atena

În Grecia, o situație critică s-a declanșat din cauza unui incendiu masiv care a izbucnit duminică în apropierea Atenei. Locuitorii mai multor orașe din regiune au fost evacuați, în timp ce sute de pompieri și voluntari luptă neîncetat cu flăcările ce se extind rapid către capitala Greciei.

Incendiile de vegetație continuă să facă ravagii, cu peste 600 de pompieri susținuți de 30 de avioane de stingere, care încearcă să controleze un focar scăpat de sub control în nordul Atenei.
Autoritățile au dispus evacuarea unui spital de copii, a unui spital militar, a două mănăstiri și a unui orfelinat, iar locuitorii din mai multe suburbii ale capitalei au primit ordine de evacuare. Flăcările au atins uneori înălțimi de peste 25 de metri, iar meteorologii nu aduc vești bune: jumătate din țară se află sub avertizare de caniculă până joi, ceea ce ar putea duce la apariția unor noi focare.

Focul se apropie amenințător de capitala Greciei

Luni, Protecția Civilă din Grecia a dispus evacuarea mai multor orașe de la periferia nord-estică a Atenei, din cauza unui incendiu violent care a izbucnit duminică și care continuă să se extindă. Focul se apropie amenințător de capitală, iar pompierii și voluntarii se străduiesc să limiteze pagubele, în timp ce case, mașini și zone întinse de vegetație au fost deja distruse.
Situația este agravată de vântul puternic, care schimbă constant direcția incendiului, expunând tot mai multe zone la pericol.

„Incendiul, cu flăcări de până la 25 de metri, s-a extins ca fulgerul din cauza vântului puternic”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis. Acesta a forțat evacuarea orașului istoric Marathon, situat la 40 de kilometri nord-est de Atena, unde trăiesc peste 7.000 de persoane.

În dimineața zilei de luni, alte cinci localități au fost evacuate, alături de două spitale din Penteli, unul pediatric și unul militar. Pentru a găzdui miile de persoane evacuate, autoritățile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, situat în nordul Atenei.

Pompierii români ajută la stingerea incendiilor din Grecia

Pompierii români, implicați de 14 ore în combaterea incendiilor din Grecia, au acționat în sprijinul echipelor locale, încercând să stăvilească flăcările care se răspândesc rapid. „Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor, umidității scăzute și vânturilor puternice, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafețe considerabile”, a comunicat Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Intervențiile echipelor românești s-au concentrat pe protejarea și stingerea locuințelor și limitarea incendiilor de vegetație, folosind trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o autospecială de mare capacitate și o cisternă de 30.000 de litri.

„Activarea și operaționalizarea modulului național specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni”, a precizat IGSU.

Ministrul grec al Protecției Civile a avertizat că jumătate din țară se află sub un risc ridicat de incendii, până cel puțin la 15 august, din cauza temperaturilor extreme, rafalelor de vânt și secetei prelungite.

„Din păcate, intensitatea vânturilor va fi în continuare semnificativă în următoarele câteva ore și este absolut esențial ca cetățenii din împrejurimi să urmeze instrucțiunile autorităților”, a subliniat Vathrakogiannis.

 

Digisport.ro
Milionarul cu avion privat care merge cu metroul și autobuzul în București! ”Bă, ce sărac e ăsta, n-are mașină”
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Insula superbă în care românii au început să investească și să ridice vile de lux! Se află la peste 9.000 de km distanță de țara noastră
EVZ.ro
Fostul „socru” al Prințesei Diana, acuzat de viol. Mohamed Al Fayed ar fi abuzat peste 20 de femei
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Rux și Opulență, refuz pentru Survivor România. Culisele afacerii
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Verdict pentru Traian Băsescu. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
Aceste tichete se majorează din octombrie 2024. Sumele în plus vor intra direct pe card
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arăta Ioana State de la Asia Express la începutul carierei de comediantă. Imagini cu ea de la prima apariție la iUmor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro