05 aug. 2024 | 11:11

De ce a lipsit Nicolae Ceaușescu de la prima călătorie cu metroul. Dictatorul a inaugurat oficial prima magistrală abia o lună mai târziu, pe 19 decembrie 1979

Diverse
De ce a lipsit Nicolae Ceaușescu de la prima călătorie cu metroul. Dictatorul a inaugurat oficial prima magistrală abia o lună mai târziu, pe 19 decembrie 1979
De ce a lipsit Nicolae Ceausescu de la prima calatorie cu metroul

În urmă cu 45 de ani, în data de 16 noiembrie 1979, a fost dat în folosință primul tronson al magistralei 1. A fost un moment istoric pentru București și nu numai. Însă, de la eveniment a lipsit Nicolae Ceaușescu. De ce? Află motivul pentru care dictatorul a ales să inaugureze oficial prima magistrală abia o lună mai târziu, pe 19 decembrie 1979!

Expansiunea urbană și necesitatea metroului

La mijlocul secolului XX, Bucureștiul era într-o continuă expansiune. Recensământul din 1948 raporta o populație de peste un milion de locuitori, iar în 1977 numărul acestora crescuse cu încă 780.000, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Vehiculele din acea perioadă, inclusiv autobuzele, troleibuzele și tramvaiele, circulau adesea cu ușile deschise din cauza aglomerației, pasagerii fiind adesea nevoiți să stea pe trepte.

Era evidentă necesitatea unei soluții moderne, asemănătoare celor implementate în Londra, Budapesta, Paris, Berlin și Moscova: un sistem de metrou.

Primele încercări și construcția propriu-zisă

Deși implementarea sistemului de metrou a avut loc sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, ideea unui metrou pentru București își are originea în secolul al XIX-lea.

Elie Radu și Dimitrie Leonida au fost primii români care au încercat să aducă un sistem de metrou în țară, inspirându-se din modelele occidentale.

Totuși, cele două Războaie Mondiale și stadiul insuficient de dezvoltare urbană au împiedicat realizarea acestui proiect. După ce inițiativa a fost abandonată în anii ’30, în 1950 a fost înființată societatea mixtă SovRom Metrou, în colaborare cu URSS.

Aceasta a fost desființată în 1952 din cauza influenței sovietice asupra proiectului. Construcția propriu-zisă a început în 1975, sub coordonarea Întreprinderii Metroul București.

Întâia porțiune a magistralei 1 urma să unească două mari platforme industriale, Timpuri Noi și Semănătoarea, traversând Splaiul Independenței.

De-a lungul a opt kilometri au fost realizate șase stații: Semănătoarea (astăzi Petrache Poenaru), Grozăvești, Eroilor, Izvor, Piața Unirii și Timpuri Noi.

Citește și Cât costă o noapte de cazare la vilele lui Ceaușescu din Neptun. Au fost renovate complet, dar și-au păstrat aerul de altădată!

Inaugurarea și absența lui Ceaușescu

Ziua cea mare, 16 noiembrie 1979. Metroul a intrat în funcțiune în preajma celui de-al XII-lea Congres al Partidului Comunist Român.

”L-am dat cu chiu, cu vai în 16 noiembrie, înaintea unui Congres care începea pe 19 noiembrie. Veneau oaspeți de afară și trebuia să se fudulească cu metroul”, își amintește Octavian Udriște.

Presa comunistă nu a creat un mare eveniment în jurul intrării în funcțiune a metroului. Octavian Udriște retrăiește momentele respective cu emoție și satisfacție: metroul a plecat din depou pe semnătura sa și a lui Florin Tănăsescu. Marele absent al momentului a fost însuși Nicolae Ceaușescu.

”Din motive de siguranță, el a venit la inaugurarea oficială, în data de 19 decembrie. A tăiat panglica după ce s-a convins că n-a murit nimeni în metrou în perioada de funcționare”, spune râzând Octavian Udriște.

În prezent, Magistrala 1 are o lungime de 31 de kilometri și include 22 de stații. Conform informațiilor furnizate de Metrorex, aceasta este cea mai frecvent utilizată magistrală. În 2019, peste 7,5 milioane de pasageri au călătorit pe secțiunea circulară dintre stațiile Dristor și Pantelimon.

Citește și Cum ar fi arătat ştirile din timpul lui Ceauşescu dacă prezentatorul ar fi fost sincer. Viralul momentului!

Digisport.ro
Nu mai e cale de întoarcere: Rangers vrea să încheie repede ”telenovela Ianis Hagi”
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Băsescu are un plan. Toți îl credeau la pământ
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Topul celor mai dificile limbi străine. E nevoie de foarte multă muncă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Șoferii scapă de amenzi și puncte de penalizare. Pentru ce abateri nu mai sunt sancționați
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro