Niște turiști români care au plecat în vacanță în Bali au avut parte de o experiență inedită. Pentru serviciile de care au beneficiat, au decis să lase unui localnic bacșiș. Modul în care a reacționat acesta i-a uimit.
Bali este o destinație turistică de vis, cu plaje minunate și cazări uimitoare. Cu toate acestea, cei care au vizitat Bali știu că localnicii nu stau foarte bine din punct de vedere financiar.
De fapt, sunt mai mulți turiști decât localnici, iar cazările de lux pe care le vedem mereu pe rețelele de socializare sunt deținute și închiriate de oameni de afaceri din alte țări, precum Franța sau Belgia, ne spune Alex Donovici, un autor de cărți pentru copii din România.
„Angajații au fost însă cei care ne-au impresionat cel mai mult. Putu, tânărul șef de 25 de ani și ajutoarele lui. Prezenți dar discreți, zâmbitori și amabili tot timpul, făceau totul. Gătit, curățenie, cumpărături, rezolvat orice problemă.
Am aflat însă că vila îi aparține unui belgian care mai are câteva vile prin Ubud și merge pe acolo tot timpul cu altă doamnă tânără. Alta și alta. Putu și ceilalți lucrează pentru o firmă de management care are în grijă vreo 300 de vile din Bali. Ei sunt furnici care lucrează pentru bogații coloși”, spune Alex într-o postare pe Facebook.
La finalul sejurului, Alex i-a lăsat lui Putu un bacșiș consistent, fiind mulțumit de serviciile de care a avut parte. Cu toate acestea, nu s-a așteptat la reacția lui. S-a albit la față și aproape a leșinat.
„În spatele zâmbetelor balinezilor se ascunde o altă formă de exploatare pe bani puțini. Lui Putu i-am lăsat la finalul sejurului un bacșis consistent, drept mulțumire pentru serviciile lui excelente.
Era să leșine. Pe bune. S-a blocat efectiv. Apoi s-a albit. Pentru că la ei ajung foarte puțini bani, iar turiștii nu prea lasă bacșis.
Poate și pentru că pe bonuri apare taxă de servire, poate pentru că mulți își închipuie că în tarifele plătite intră și banii balinezilor. Nu, nu prea. Cu toate acestea, fără turism ar fi pierduți.
În pandemie, când turismul s-a oprit, Putu a muncit pe plantațiile de orez. Muncă grea, de dimineața până seara, pe bani suficienți doar cât să mănânce.
De aceea mușcă de voie de nevoie din mărul otrăvit, îmbogățindu-i pe alții. Însă ei, balinezii, rămân aceeași oameni minunați. Balsam pentru suflet”, a scris Alex Donovici pe contul său de Facebook.