Țânțarii sunt cei mai mari dușmani al unui somn odihnitor, mai ales în zilele călduroase de vară. Sprayurile sau pastilele împotriva insectelor funcționează, dar conțin multe substanțe toxice. În schimb, puteți încerca câteva soluții naturale.
Oamenii sunt predispuși la mușcături de țânțari din cauza unei combinații de mirosuri, lumină, căldură, dar și umiditate. În această perioadă este imposibil să evităm transpirație pe timpul nopții, iar țânțarii sunt atrași de aceasta.
Dacă nu doriți să folosiți pastile sau sprayuri de țânțari care conțin foarte multe substanțe toxice, există și câteva soluții naturale, precum:
Florile de lavandă zdrobite produc un parfum și ulei care resping țânțarii, având calități analgezice, antifungice și antiseptice. Acestea pot preveni mușcăturile țânțarilor și poate calma pielea.
Uleiul de eucalipt citronat este unul dintre cele mai cunoscute repelente naturale și este un ingredient aprobat și eficient în lupta împotriva țânțarilor. Puteți crea propriul amestec, folosind 1 parte ulei de eucalipt citronat și 10 părți ulei de floarea soarelui.
Uleiul de cimbru este un alt ulei care este folosit împotriva țânțarilor. De asemenea, în timpul campingului, oamenii obișnuiesc să arunce în foc frunze de cimbru pentru a scăpa de țânțari pe timpul nopții.
Uleiul de scorțișoară poate ucide ouăle de țânțari, potrivit studiilor. Poate acționa ca un repelent împotriva țânțarilor adulți, în special a țânțarilor tigru asiatic.
Puteți face o soluție diluată de 1 procent, amestecați 1/4 de linguriță de ulei de scorțișoară pentru fiecare 120ml de apă și pulverizați lichidul pe haine sau pe piele.
Geraniolul este un tip de alcool folosit ca parfum sau aromă, extras din uleiurile esențiale ale plantelor precum citronella, lemongrass și trandafir. Atunci când îl folosiți, este important să țineți departe acest ulei de ochi.
De asemenea, nu este recomandat să-l folosiți dacă aveți pielea sensibilă, deoarece Geraniolul poate provoca iritații la nivelul pielii și ochilor.