Ce poți face dacă iubești să mergi la mare, dar și la munte, dar nu ai bugetul necesar? Ei bine, există un astfel de loc în România care le îmbină pe amândouă. Se află la doar câteva minute distanța de București.
Este locul perfect pentru o ieșire în natură, picnic sau chiar și grătar. Se află în Prahova, la doar o oră distanță de București, motiv pentru care este destinația perfectă pentru pentru o excursie de o zi.
Aici vei găsi peisaje uimitoare, iar în jurul lacului sunt amenajate locuri cu foișoare, mese și băncuțe. Lacul Paltinu din Valea Doftanei este una dintre cele mai frumoase și naturale poienițe de la munte.
Lacul are o culoare de un albastru deosebit, dar oricât de tentat ar fi, este interzis și foarte periculos să faci baie aici. Are o suprafața de circa 215 hectare și oferă un peisaj pitoresc și încântător în mijlocul unei zone montate spectaculoase.
Tot în această zonă se află și Barajul Paltinu. Este o remarcabilă construcție artificială ce impresionează prin magnitudinea și importanța sa, ridicat în perioada anilor ’60.
Barajul are o înălțime de 108 metri și o lungime de circa 465 de metri la nivelul coronamentului. Scopul acestuia este de a furniza apă potabilă și industrială pentru municipiile Câmpina și Ploiești.
Valea Doroftei este una dintre cele mai apreciate destinații turistice din județul Prahova. Iată câteva destinații pe care trebuie să le vizitați, în afară de lac și baraj:
Vârful Secăria are 1.149 de metri înălțime, iar cea mai ușor traseu pleacă din pasul Secăria. De aici trebuie să mergi pe jos doar 40 de minute. Este o drumeție lejeră, perfectă pentru oricine, iar peisajul este superb.
De aici vei vedea și Lacul Paltinu, iar satele pitorești din jur sunt și mai uimitoare.
Rezervația are o suprafața de 500 ha și este una dintre cele mai însemnate și pitorești obiective naturale din Valea Doftanei. Aici, majoritatea pomilor au 200-300 de ani și sunt înalți de peste 40-50 de metri.
Din anul 2007 a fost inclusă în Sit Natura 2000, datorită importanței sale comunitare. Este considerată una dintre puținele păduri virgine din România, motiv pentru care este ocrotită prin lege.