Gemul este unul dintre cele mai populare produse pe care le regăsim pe rafturile supermarketurilor, fiind apreciat pentru gustul său dulce și capacitatea de a transforma orice fel de mâncare într-o adevărată delicatesă. Totuși, ce se ascunde în spatele etichetelor gemului din comerț?
Principalul ingredient al gemului este, desigur, fructul. Fructele utilizate în gemurile din comerț pot varia de la căpșuni, zmeură, afine, prune, caise și multe altele. Calitatea și cantitatea fructelor folosite variază în funcție de brand și de prețul produsului. În general, gemurile de calitate superioară conțin un procent mai mare de fructe, ceea ce le conferă un gust și o textură mai bogate.
Protecția Consumatorului InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip gem, dulceață, magiun, marmeladă, produs tartinabil, ce se regăsesc pe piața din România și în marile magazine.
Astfel, din punct de vedere al ingredientului principal, 89.09 % din produse au în compoziție ca prim ingredient fructul și 9.09 % din produse au în compoziție ca prim ingredient zahărul.
Potrivit InfoCons, 54.54% dintre produse mentionează pe etichetă procentajul de fruct și acesta variază intre 35% si 75%. De asemenea, din punct de vedere al procentajului de fruct menționat în ingrediente pe tipuri de produse:
În ceea ce privește cantitatea de fruct utilizată la prepararea a 100 de grame de produs:
Dulceață – 47.37 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100 de grame de produs;
Gem – 85.71 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100 de grame de produs;
Magiun – 80 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs.
InfoCons a găsit aditivi alimentari în 89.09 % din produse, care au în compoziție cel puțin un E:
– 5.45 % din produse au în compoziție 3 E-uri ;
– 41.81 % din produse au în compoziție 2 E-uri ;
– 41.81 % din produse au în compoziție 1 E;
– 10.90 % din produse nu au în compoziție E-uri.
Pentru a prelungi durata de viață a produsului și a preveni dezvoltarea bacteriilor sau a mucegaiurilor, gemurile din comerț includ conservanți. Benzoatul de sodiu și sorbatul de potasiu sunt printre cei mai utilizați conservanți în industria alimentară. De asemenea, arome naturale sau artificiale sunt adesea adăugate pentru a intensifica gustul fructelor și a oferi un produs final mai plăcut la gust.