Pandișpanul este una dintre cele mai simple si delicioase deserturi pe care le poti prepara acasa. Fie că vrei să prepari reteta clasică de pandișpan simplu și pufos, cu doar trei ingrediente, fie că vrei să îl combini cu cacao sau cu fructe, acest desert este o alegerea perfectă de fiecare dată. Dacă ai decis să faci și tu pandișpan, află la ce temperatură se coace,
Pandișpanul este folosit ca bază pentru multe tipuri de torturi și prăjituri. Acesta a fost inventat cu 300 de ani în urmă de un bucătar italian, Giovan Battista Cabona, care a fost ales ca chef al ambasadei Italiei în Spania. Acesta a pregătit rețeta de pandișpan pentru un banchet oficial la curtea regală, iar toți invitații au fost încântați de acest desert.
Prepararea pandișpanului necesită câteva tehnici și sfaturi esențiale pentru a obține un rezultat perfect. Și importantă este temperatura la care acesta se coace. Pentru un pandișpan de calitate, înainte de a introduce tava, cuptorul trebuie preîncălzit la 170 de grade Celsius. De asemenea, în timpul coacerii nu trebuie să deschizi ușa cuptorului.
Timpul de gătire este de aproximativ 20 – 25 de minute sau până când pandișpanul se desprinde ușor de pe marginea tăvii și capătă o culoare aurie. După coacere, se oprește focul și se lasă pandișpanul să se răcească vreme de circa 15 minute în cuptor, cu ușa întredeschisă.
Separă albușurile de gălbenușuri, cerne făina pentru a evita formarea cocoloașelor. Bate albușurile cu un praf de sare până devin o spumă tare, apoi adaugă treptat zahărul și continuă să bați până obține o bezea lucioasă și fermă.
Gălbenușurile se amestecă cu zahărul vanilat sau esența de vanilie. Adăugă gălbenușurile peste albușuri și amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus, pentru a nu pierde aerul din compoziție. Încorporează făina treptat, amestecând ușor cu mișcări circulare de jos în sus, pentru a păstra compoziția aerată.
Unge o tavă cu unt și tapeteaz-o cu hârtie de copt, apoi toarnă compoziția în tavă și nivelează ușor.
Temperatura de coacere a pandișpanului este de 170 de grade Celsius. Așadar, după ce a fost preîncălzit cuptorul, se introduce tava cu pandișpan și se lasă să se coacă vreme de 20 – 25 de minute.
Durata de coacere poate fi mai mare sau mai mică în funcție de cuptorul fiecăruia. Pandișpanul este gata atunci când se desprinde ușor de pereții tăvii de copt și s-a rumenit frumos. Evită deschiderea cuptorului în primele 20 de minute de coacere pentru a preveni prăbușirea pandișpanului.