04 iul. 2024 | 12:07

S-a stabilit data alegerilor prezidențiale în România. Când vor merge românii la vot

News
S-a stabilit data alegerilor prezidențiale în România. Când vor merge românii la vot
Data alegerilor prezidentiale in Romania a fost stabilită. Cand vor merge romanii la vot

Coaliția de guvernare a anunțat data la care vor avea loc alegerile prezidențiale în România. Iată cum arată calendarul electoral și când vor merge românii la vot, pentru a-și alege noul președinte al țării.

Când au loc alegerile prezidențiale 2024 în România

”Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza: – primul tur în data de 24 noiembrie – al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, au spus, joi, 4 iulie 2024, liderii coaliției de guvernare la TV.

Istoria alegerilor prezidențiale în România

Alegerile prezidențiale din România au o istorie plină de evenimente și schimbări semnificative, reflectând evoluția politică și socială a țării. Primul scrutin prezidențial de după Revoluția din 1989 a marcat începutul democrației moderne în România, iar fiecare ciclu electoral a adus în prim-plan diverse personalități politice.

1990: Ion Iliescu și începutul democrației postcomuniste

Primele alegeri prezidențială liberă după căderea regimului comunist au avut loc în mai 1990. Ion Iliescu, fost membru al Partidului Comunist Român și lider al Frontului Salvării Naționale, a câștigat detașat cu un procentaj de peste 85%.

1992 și 1996: Consolidarea democrației și alternanța la putere

În 1992, Iliescu a fost reales, dar de data aceasta confruntându-se cu o opoziție mai puternică din partea lui Emil Constantinescu, liderul Convenției Democrate Române. Constantinescu a câștigat alegerile din 1996, marcând prima alternanță democratică la putere și subliniind consolidarea procesului democratic în România.

2000: Revenirea lui Ion Iliescu

Alegerile din 2000 au fost dominate de revenirea lui Ion Iliescu și ascensiunea rapidă a lui Corneliu Vadim Tudor, liderul Partidului România Mare, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste. Iliescu a câștigat în turul al doilea cu o majoritate semnificativă, iar victoria sa a fost percepută ca o respingere a extremismului.

2004 și 2009: Traian Băsescu și transformările politice

Traian Băsescu a devenit președinte în 2004, după o campanie controversată împotriva lui Adrian Năstase. Băsescu a fost reales în 2009, după o cursă strânsă împotriva lui Mircea Geoană. Mandatele lui Băsescu au fost marcate de reforme economice și politice, dar și de conflicte cu diverse instituții ale statului.

2014: Klaus Iohannis și schimbarea generațiilor

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, într-o surpriză majoră față de premierul în funcție, Victor Ponta. Campania lui Iohannis a subliniat necesitatea unei administrații mai transparente și a unui stat de drept consolidat. Alegerea sa a marcat și o schimbare generațională și culturală în politica românească.

2019: Realegerea lui Klaus Iohannis

Iohannis a fost reales în 2019, învingând-o pe Viorica Dăncilă, liderul Partidului Social Democrat. Victoria sa a reflectat dorința electoratului de a continua pe calea reformelor pro-europene și a modernizării instituțiilor statului.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro