Un desert apreciat de mulți și foarte gustos, savarina, este o prăjitură de origine franceză. Se prepară din aluat moale și pufos, îmbibat în aromele unui sirop dulce, peste care se așază cele mai gustoase fructe.
Iată o rețetă rapidă și simplă pentru unul dintre cele mai iubite deserturi din lume. Veți avea nevoie de următoarele:
Începem prin a amesteca într-un bol încăpător drojdia uscată cu zahărul și laptele călduț, după care lăsăm totul să stea timp de câteva minute, până devine spumos.
Mai apoi, într-un alt bol, cernem făina și adăugăm praful de sare. Mai departe, separăm ouăle, batem albușurile spumă, iar gălbenușurile le vom amesteca folosind untul topit și răcit.
Adăugăm amestecul de drojdie în bolul cu făină, urmat de gălbenușurile amestecate cu untul și amestecăm bine până când obținem un aluat omogen. Încorporăm ușor și albușurile bătute spumă în aluat, amestecând cu grijă, de jos în sus.
La final, turnăm aluatul în forme speciale de savarine, umplându-le pe trei sferturi. Trebuie să le lăsăm la dospit într-un loc răcoros timp de circa jumătate de oră, până când își dublează volumul.
Coacerea savarinelor se face timp de circa 20-25 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, până devin aurii.
Pentru a prepara siropul, vom fierbe apa cu zahărul până când cel din urmă se dizolvă complet. La final, lăsăm siropul să fiarbă la foc mic pentru încă 5 minute. După, îl luăm de pe foc și adăugăm esența de rom și îl lăsăm la răcit.
Probabil cel mai simplu pas. Tot ce trebuie să faceți este să bateți smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră și zahărul vanilat până când obțineți o frișcă fermă.
Înmoaie savarinele în siropul răcit până când se îmbibă foarte bine, însă aveți grijă să nu se destrame. Mai apoi, tăiați un capac în partea de sus a savarinei și adăugați gemul pe care l-ați ales.
Umpleți fiecare savarină cu frișcă, puneți capacul deasupra și decorați cu puțin gem suplimentar. Poftă bună!