25 iun. 2024 | 14:41

Alertă ANM de praf saharian în România. Când ajunge în țara noastră, zonele cele mai afectate

Vremea Meteo
Alertă ANM de praf saharian în România. Când ajunge în țara noastră, zonele cele mai afectate
Praf saharian in Romania

Vești proaste de la Administrația Națională de Meteorologie! Un nou val de praf saharian va sufoca România începând de miercuri. Fenomenul meteo se va suprapune peste codurile de caniculă, avertizează ANM. Până joi, depunerile de praf saharian vor putea fi observate în jumătatea de vest a României, în intervalele în care va ploua.

Val de praf saharian în România

„În perioada 26 iunie, ora 3 – 27 iunie, ora 21, circulația aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a țării în intervalele în care va ploua”, a transmis, marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie.

Începând cu joi seara, praful saharian se va îndepărta de țara noastră, prognozează experții ANM.

Detalii despre praful saharian

Praful saharian este un fenomen natural caracterizat prin particule fine de nisip și praf care sunt transportate de vânturi puternice din deșertul Sahara către diverse regiuni ale lumii. Aceste particule pot călători mii de kilometri și pot avea un impact semnificativ asupra mediului și sănătății oamenilor.

Originea și compoziția prafului saharian

Praful saharian provine din deșertul Sahara, cel mai mare deșert din lume, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 9,2 milioane de kilometri pătrați în nordul Africii. Acest praf este compus din particule de nisip fin și minerale precum siliciu, fier, calciu și magneziu. Particulele sunt foarte fine, având un diametru de doar câțiva micrometri, ceea ce le permite să fie transportate pe distanțe mari de curenții de aer.

Vânturile puternice din regiunea Saharei, cum ar fi harmattan și simun, ridică particulele de praf în atmosferă. Aceste particule sunt transportate către vest de curenții de aer predominanți, cunoscuți sub numele de jet stream-uri. Praful saharian poate traversa Oceanul Atlantic și ajunge în Caraibe, America de Nord, Europa și chiar America de Sud.

Transportul prafului saharian este influențat de diverse fenomene meteorologice, cum ar fi fronturile atmosferice și sistemele de presiune. De obicei, praful saharian apare în timpul verii, când activitatea vânturilor este cea mai intensă. Cu toate acestea, poate apărea și în alte perioade ale anului, în funcție de vreme.

Ce efecte are asupra mediului înconjurător

Praful saharian are atât efecte benefice, cât și negative asupra mediului și sănătății umane. Unul dintre efectele pozitive este fertilizarea solurilor. Particulele de praf conțin nutrienți esențiali, cum ar fi fierul și fosforul, care pot fertiliza solurile din regiunile în care sunt depuse, contribuind la creșterea vegetației.

Pe de altă parte, praful saharian poate avea efecte negative asupra calității aerului și sănătății umane. Particulele fine pot pătrunde în sistemul respirator, provocând probleme respiratorii, alergii și exacerbând afecțiunile preexistente, cum ar fi astmul și bronșita. De asemenea, praful saharian poate reduce vizibilitatea și afecta traficul aerian și terestru.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Orezul trebuie preparat într-un anumit fel. Tehnici simple pentru o mâncare reușită
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro