Țigările au ajuns ”noul aur” în această țară, în care războiul face ravagii, iar convoaiele cu ajutoare umanitare au început să fie ținta contrabandiştilor. Un singur pachet costă 25 de dolari. Unde se întâmplă acest lucru.
Convoaiele cu ajutoare umanitare au început să fie atacate de contrabandişti, care caută țigări, dar și marfă de contrabandă. Țara este devastată de război, iar 37.431 de persoane, majoritatea civili, au murit şi 85.653 au fost rănite în urma operaţiunii militare lansate de Israel după atacul Hamas din 7 octombrie 2023.
După izbucnirea războiului, Israelul a limitat exporturile în Gaza la bunuri esențiale, o categorie care nu include țigările. În acest context, în Fâșia Gaza, un pachet de țigări a ajuns să coste 25 de dolari. ”Țigările au devenit noul aur din Gaza”, a declarat un oficial ONU.
Armata israeliană, care a ocupat punctul de control Rafah de la granița cu Egiptul la începutul lunii mai, a destructurat ruta de aprovizionare ilegală cu produse din tutun. Din acel moment, aprovizionarea a început să se facă prin punctul de control Kerem Shalom, situat la granița cu Israelul. Acolo însă, spre deosebire de Rafah, contrabandiştii palestinieni nu pot acționa, așa că singura lor variantă e să atace camioanele aflate pe traseu.
Oficiali ONU au declarat că două dintre depozitele organizaţiei au fost atacate în Fâşia Gaza și că infractorii erau interesați doar de produse din tutun ascunse.
Un palestinian familiarizat cu operațiunile contrabandiștilor a spus că complicii lor ascund țigările în saci sau cutii cu mărfuri legale și, uneori, chiar în pepeni verzi scobiți. ”Israelienii verifică atent fiecare convoi, dar nu pot verifica fiecare pachet sau cutie individual”, a adăugat el.
Ca urmare a atacurilor asupra convoaielor de ajutor, se pare că peste 1.000 de camioane au rămas blocate pe partea din Gaza a trecerii, iar mărfurile care ajung la destinație ajung să fie furate de hoții care atacă depozitele. ”Acest lucru amenință să submineze tot ceea ce încercăm să facem”, a spus un oficial ONU.
Distribuirea ajutorului umanitar a devenit una dintre principalele probleme în timpul războiului din Fâșia Gaza. Grupurile umanitare spun că Israelul limitează livrările, iar luptele, ilegalitatea și distrugerea pe scară largă a drumurilor și a altor infrastructuri fac dificilă livrarea ajutorului, notează Wall Street Journal.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declanşat un război împotriva Israelului, pe 7 octombrie 2023, în timp ce sute de rachete au fost lansate de la primele ore ale dimineţii asupra Țării Sfinte dinspre Fâşia Gaza.