22 iun. 2024 | 13:50

Interdicție nouă pentru românii care stau la curte. Ce nu vor mai avea voie să facă, în curând

Social
Interdicție nouă pentru românii care stau la curte. Ce nu vor mai avea voie să facă, în curând

Uniunea Europeană va interzice un obicei extrem de întâlnit în milioane de gospodării din România,mai ales în mediul rural. Totul trebuie să se shimbe până în anul 2030. La ce vor fi nevoiți să renunțe românii.

La ce trebuie să renunțe românii

Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România (cam 60%) vor fi afectate de această directivă impusă de Uniunea Europeană. Strategia Energetică a României 2035, recent publicată cu o perspectivă până în 2050, pune accent pe tranziția către metode de încălzire mai sustenabile pentru populație.

În acest context, UE vrea să interzică sobele tradiționale pe lemne, până în 2030. Acestea vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă, sau cu sobele pe bază de peleți sau de biomasă, cu scopul de a preveni schimbările climatice. De asemenea, o soluție propusă ar fi branșarea la rețeaua de gaze naturale.

Programul are ca obiectiv să extindă accesul la gaze naturale în zonele rurale și urbane care încă nu sunt conectate la rețeaua existentă, pentru îmbunătățirea standardului de viață prin facilitarea accesului la o sursă de energie mai curată și mai eficientă.

Ce sunt pompele de căldură

Pompele de căldură trebuie să se găsească în casele românilor, conform directivei UE. Acestea se folosesc pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire. Această tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din blocul comunitar până în 2050.
Acestea nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător.

Pompele extrag căldura de la exterior şi o emană în interior cpentru a încălzi încăperile sau scot aerul cald din interior şi îl evacuează pentru a face răcoare. Acestea folosesc căldura mediului ambiant, sau a apelor subterane, iar randamentul este cu mult mai mare decât în cazul centralelor care folosesc energie electrică.

În România, ponderea surselor regenerabile, ar trebui să treacă de 32% până în 2030, și să fie de aproape 35% până în 2050. Pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene, care vor ajunge la 86,7 de miliarde de euro.

Noi instrumente de finanțare vor sprijini instalarea pompelor de căldură. Toate țările UE vor putea beneficia de Fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice începând cu 2026.  Banii vor fi folosiți pentru decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile și pentru microîntreprinderi.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Zodiile care vor avea o săptămână de vis! Scapă în sfârșit dintr-o relație toxică
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Un mare internațonal român, la capătul puterilor. Boala îl chinuie zi de zi
EVZ.ro
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews
5 ani interzis în România. NU ai voie la graniță. Legea se aplică fără excepții
Capital.ro
Lora, o mireasă superbă! Nimeni nu se aștepta la o așa rochie! Primele imagini de la nunta cu Ionuț Ghenu. Cine sunt nașii bogătașii
Avantaje
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Mediaflux
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro