06 mart. 2020 | 10:08

Putin și Erdogan, decizie tranșantă! Toți europenii așteptau asta cu sufletul la gură

Știri generale
Putin și Erdogan, decizie tranșantă! Toți europenii așteptau asta cu sufletul la gură
Acord fără precedent între Rusia și Turcia, pe o zonă sursa foto: euronews.com

Relațiile tensionate dintre Rusia și Turcia par să se fi calmat, cel puțin pentru moment, după decizia luată de liderii rus și turc de încetare a focului în regiunea Idlib, aflată la frontiera cu Turcia și care e considerată un punct nevralgic în zonă.

Rușii și turcii, mână-n mână pe autostradă

Discuțiile dintre Putin și Erdogan au durat aproximativ șase ore, dar au pus relațiile dintre cele două țări într-o ordine care pare să funcționeze și au confirmat că formatul Astana – un mecanism unic de coordonare a pozițiilor dintre două țări cu agende complet diferite – a mers.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a informat că, începând cu 15 martie, armatele celor două țări vor patrula în comun pe autostrada M4 – axa rutieră de importanță strategică în regiunea Idlib. Devenise evident, de mult timp, că regiunea Idlib va fi punctul strategic de soluționare a tensiunilor ruso-turce.

Decizia îmbucurătoare, care aduce speranță sursa foto: euronews.com

Decizia îmbucurătoare, care aduce speranță sursa foto: euronews.com

Când a întors prietenul Erdogan armele împotriva prietenului Assad

Zeci de soldați turci și-au pierdut viața săptămâna trecută, într-un atac imputat de Ankara regimului de la Damasc și susținut de Rusia. În 2018, Putin și Erdogan ajunseseră la un acord potrivit căruia Ankara va asigura un proces gradual de pace în această provincie deosebit de sensibilă, dar acordul nu a funcționat.

Încă de la începutul conflictului sirian, Erdogan a ales să fie implicat în mod activ (de unde și abundența grupurilor militare pro-turce) pentru a-și mări aria de influență geopolitică în regiune și peste granițele ei. Liderul turc a început atunci un joc de șah riscant, de anvergură uriașă. Unul dintre acestea a fost rolul Turciei în Orientul Mijlociu. Erdogan, altădată prieten cu liderul de la Damasc, Bashar Assad, a ajuns la concluzia, în zorii Primăverii Arabe, că regimul de la Damasc e blestemat și a întors armele brusc, pentru a participa la reconstrucția (sau divizarea) Siriei, după colapsul Alawiților (un grup religios de sorginte islamică șiită, care-l venerează pe Ali, vărul Profetului Mahomed).

Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
Lacomii care își umplu farfuriile cu vârf la All Inclusive, obligați să mănânce tot sau primesc amendă
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Vremea, tot mai aspră. Zi plină de probleme meteo
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Adio, card! Se introduce un nou sistem de plăți. Decizie pentru românii cu bani în bancă
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
MILIOANE DE PENSIONARI află adevărul! CNPP raportează o SCĂDERE DRAMATICĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă. Cine a câștigat imunitatea mică
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro