Când vine vorba de supe, ciorbe și borșuri tradiționale, ciorba de perișoare se află în topul preferințelor românilor. Aceste preparat este de-a dreptul delicios și foarte hrănitor, perfect pentru orice sezon. După cum bine știm, orezul joacă un rol extrem de important la prepararea acestei ciorbe. Ei bine, mulți nu știu cât orez se pune la ciorba de perișoare.
Ciorbele sunt foarte apreciate de români, iar printre cele mai delicioase astfel de preparate se numără și ciorba de perișoare. Secretul unei ciorbe reușite stă în echilibrul ingredientelor, iar cantitatea de orez folosită la ciorba de perișoare joacă un rol esențial.
Există multe rețete consacrate ale acestui preparat, însă noi vă vom prezenta una de-a dreptul deosebită. Așadar, dacă ești pregătit să prepari o oală cu ciorbă de perișoare care să încânte întreaga familie, mai jos vei găsi lista cu toate ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare.
Pentru început, vom curăță și spală bine legumele. Apoi, tocăm ceapa mărunt și rădăcinoasele în cubulețe potrivite. Într-o oală încăpătoare, punem toate legumele tăiate, iar peste acestea turnăm supa rece. Aprindem aragazul și lăsăm ciorba la fiert. Legumele pot fi și călite în 2 – 3 linguri de ulei, adăugându-se supa sau apa ulterior.
Între timp, ne ocupăm de perișoare. Spălăm bine orezul în câteva ape pentru a îndepărta excesul de amidon. Într-un bol, punem carnea tocată, 3 linguri de orez, o ceapă mică tocată mărunt, ouăle, boiaua de ardei și puțin pătrunjel verde tocat. Potrivim de sare și piper și amestecăm bine toate ingredientele.
Din compoziția rezultată, formăm perișoarele. Recomandat este ca acestea să nu fie foarte mari (aproximativ cât o nucă mică), însă este doar o chestiune de aspect.
Când legumele au început să fiarbă în clocot, adăugăm în oală restul de orez, iar apoi perișoarele. Potrivit ciorba de sare și piper, acoperim oala și lăsăm să fiarbă până când perișoarele sunt aproape gata (20 – 30 de minute). Adăugăm sucul de roșii și lăsăm să mai dea un clocot. Spre final, înăcrim ciorba cu borș (după gust) și mai fierbem preț de câteva minute. Oprim focul, presărăm deasupra ciorbei pătrunjel proaspăt tocat și acoperim oala cu capac.
Dacă dorim ca perișoarele noastră să fie mai puțin dense, putem crește ușor cantitatea de orez. Însă nu trebuie să exagerăm, pentru că perișoarele se pot destrăma în timpul fierberii.
Pentru a ajuta la legarea ingredientelor, în compoziția de perișoare putem adăuga și o lingură de pesmet. În schimb, pentru un plus de savoare, în compoziție putem adăuga puțină nucșoară măcinată sau usturoi zdrobit.