Salata de vinete este unul dintre cele mai apreciate preparate in sezonul cald. Salata de vinete, varianta grecească, este delicioasă și foarte ușor de făcut și sigur o vei prepara toată vară. Aflăm cum se face.
Salata de vinete este preparatul tradițional și popular în bucătăria românească, ideal pentru o masă de vară ușoară și savuroasă. Vinetele au nenumărate beneficii pentru organism, au foarte puține calorii și de aceea sunt recomandate în dietele de slăbit.
Salata de vinete este un preparat extrem de simplu de preparat, iar cea inspirată din bucătăria grecească este cu adevărat delicioasă. Și nu este foarte diferită de varianta clasică pe care o știm noi din bucătăria românească, doar că are o cantitate mai mare de ulei de măsline. Iată câteva trucuri din rețeta marilor bucătari pentru un preparat reușit.
Salata de vinete grecească are o savoare aparte și se face rapid, cu doar câteva ingrediente. Acest preparat se poate servi cu pâine prăjită sau roșii, în funcție de preferințele fiecăruia.
Mai întâi se coc vinetele la cuptor sau pe plită, apoi se lasă la scurs cu sare presarată pe ele și acoperite. Se curăță de coajă, apoi se toacă foarte ușor.
Se pun vinetele tocate într-un bol și se adăugă treptat uleiul, amestecând constant. Acest proces ajută la obținerea unei consistențe cremoase. Apoi, se adaugă ceapa și usturoiul, care se condimentează cu sare, piper, zeamă de lămâie și un strop de ulei.
Vinetele se amestecă bine sau se pun la blender, după preferință, apoi se decorează salata cu câteva frunze de pătrnunjel proasptă tocat.
Mihaela Bilic, medic nutriționist. a dezvăluit secretul pentru o salată de vinete delicioasă și fără grăsimi, pe care o pot mânca și persoanele aflate la dietă. Secretul constă în cantitatea de ulei folosită și în frecarea vinetelor.
“Vreți o salată de vinete delicioasă și dietetică? Atunci secretul stă în frecare. Ce vreau să spun cu asta? Noi, românii, avem tendința să punem așa de mult ulei în salata de vinete că până la urmă ne iese o maioneză. Ei bine, coaceți vinetele în flacără, lăsați-le la scurs, ca să iasă din ele zeama aceea iute. Apoi tocați-le, puneți-le într-un castron adânc.
Cu un linguroi pe măsură, frecați-le cinci până la zece minute.Ce punem în interior? Un gălbenuș de ou și cinci-șase linguri de ulei. Așa de puțin ulei, care culmea, se va transforma pe măsură ce frecăm, amestecăm. În final, nu veți avea o salată de vinete, ci spumă de vinete: albă, pufoasă, aerată, cu puțin ulei și, vă promit, delicioasă”, a explicat Mihaela Bilic.