Aranjarea tacâmurilor pe masă este esențială pentru a crea un aranjament elegant și funcțional, fie că este vorba de o cină formală sau de una normală. De aceea, în codul bunelor maniere sunt niște regulile generale de care este bine să ții cont.
În cazul în care vrei să organizezi o masă festivă la tine acasă, ar fi bine să știi și cum să o aranjezi, conform codului bunelor maniere. Cum se aranjează tacâmurile, unde trebuie să pui paharele și cum trebuie să pui farfuriile.
Indiferent dacă este o masă în familie sau ai musafiri, tacâmurile sunt aşezate la fel, dar diferă numărul acestora, al farfuriilor şi al paharelor în funcţie de felurile de mâncare servite. Astfel, farfuria pentru primul fel este aşezată deasupra farfuriei de serviciu și pe ea se pune şerveţelul frumos împăturit.
Furculiţele vor sta în stânga farfuriei cu dinţii în sus. Dacă sunt mai multe feluri de mâncare, se pun în ordinea folosirii, de la exterior spre interior. De obicei, furculița pentru aperitiv/salată este la exterior, iar cea pentru felul principal la interior.
Cuțitele se pun în partea dreaptă a farfuriei, iar lamele sau partea tăioasă vor fi îndreptate înspre farfurie. Niciodată nu se așează mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe la o masă.
Lingura pentru supă este plasată în dreapta cuțitelor, dacă este necesară. Iar dacă la masă se servește și desert, lingurițele se vor pune în partea de sus a farfuriei. Dar poate fi și lingură sau cuțit și furculiță, în funcție de desert.
Paharele se așeaza în partea dreaptă a farfuriei și se iau de la stânga la dreapta: pentru apă, vin alb, vin roşu, pentru ţuică sau orice altă băutură tare. Ceaşca de cafea se poate pune în dreapta şi în josul paharelor.
Pe lângă faptul că trebuie să știi cum să aranjezi tacâmurile pentru masa festivă, ar trebui să știi și cum le pui după ce ai terminat de mâncat. Este important pentru a semnala chelnerilor că ai terminat masa, fiind parte din bunele maniere.
De aceea ar fi bine să știi cum să așezi tacâmurile atunci când faci o pauză de la mâncat sau să transmiți că mâncarea nu a fost chiar pe placul tău.
Lingura se lasă în farfurie, în partea dreaptă, aşezată paralel cu tine, după ce ai terminat supa. Atunci când iei o pauză de la mâncat şi nu dorești să ți se ia farfuria din faţă, lasă tacâmurile în farfurie, orientate cu vârfurile spre partea de sus a farfuriei, în aşa fel încât să formeze litera A, dar fără se se atingă.
Dacă vrei să ți se aducă felul următor, tacâmurile se pun în farfurie, furculiţa fiind pusă peste cuţit exact pe centrul platoului, în formă de cruce.
Chiar dacă nu ai terminat toată mâncarea din farfurie, poți anunța chelnerul că poate să ia farfuria. Furculița și cuțitul se vor poziționa paralel, la mijlocul farfuriei.
În cazul în care nu ți-a plăcut preparatul, încrucișează furculiţa şi cuţitul în farfurie, introducând lama cuţitului printre dinţii furculiţei.
Când ai terminat de mâncat, aşază tacâmurile unul lângă celălalt, la distanţă de câţiva centimentri, pe centrul farfuriei, cu vârfurile spre marginea de sus a platoului. Ospătarul sau gazda vor descifra mesajul tău.