Vești bune pentru românii care doresc să-și pună panouri fotovoltaice și acumulatori de stocare. Aceștia pot primi sume mai mari de bani odată cu majorarea subvenției pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Câți bani vor primi de acum cei care se înscriu în program, puteți afla în rândurile care urmează.
În acest an, cei care doresc să acceseze programul ”Casa Verde Fotovoltaice” vor putea primi pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare până la 30.000 de lei. În 2024, programul vine cu o noutate legată de subvenționarea bateriilor.
Mai precis, după ce numărul prosumatorilor a crescut în România, Administrația Fondului pentru Mediu a decis să majoreze finanțarea cu 10.000 lei, în comparație cu cea de anul precedent. În prezent, aproximativ 120.000 de români au instalate panouri fotovoltaice. Conform estimărilor, numărul acestora ar putea ajunge la 200.000 până la finele anului curent.
Nu de puține ori, energia produsă de panourile fotovoltaice creează dezechilibre în rețeaua națională de energie electrică. Tocmai de aceea, autoritățile competente au venit cu soluția bateriilor de stocare. Acestea ar putea să îi și pe prosumatori, deoarece au posibilitatea de a folosi energia produsă chiar și pe timp de noapte.
Cu toate acestea, numărul beneficiarilor ar putea să scadă odată cu majorarea finanțării. Asta pentru că bugetul alocat programul este același. Înainte de creșterea subvenției pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”, bugetul acoperea în jur de 100.000 de beneficiari. După această majorare, banii ar putea fi disponibili pentru doar aproximativ 66.000 de persoane.
Așadar, această finanțare suplimentară de 10.000 de lei se va adăuga celor 20.000 de lei deja disponibili. Sprijinul financiar va acoperi nu doar instalarea panourilor fotovoltaice, ci și a bateriilor de stocare. Prin urmare, beneficiarii vor avea parte de o soluție completă și sustenabilă pentru gestionarea energiei electrice.
După cum spune președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, depunerea cererilor pentru programul ”Casa Verde Fotovoltaice” ar urma să înceapă în perioada august – septembrie 2024. Potrivit oficialului, condițiile rămân aceleași.
”Noi estimăm că undeva în august-septembrie vom demara sesiunea pentru 2024. Condițiile de participare vor rămâne aceleași, doar probabil vom adăuga această parte de acumulatori la finanțare. În rest nu se modifică nimic, documentele vor rămâne aceleași: certificat fiscal că persoana nu are datorii la bugetul local și la bugetul consolidat, extrasul de carte funciară care să dovedească că este proprietar pe locuința respectivă și buletinul”, a explicat Neculaescu.
Pe de altă parte, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că noua măsură este esențială atât pentru a preveni supraîncărcarea rețelei electrice, cât și pentru a asigura mai multe beneficii pentru utilizatori.