Salata boeuf este nelipsită de pe masa românilor de sărbători. Gospodinele urmează mai multe rețete pentru a prepara acasă acest preparat. Dar cum se fierb cartofii pentru salată pentru a nu se zdrobi atunci când se amestecă toate ingredientele.
Numele de salată boeuf provine din limba franceză, cuvântul „boeuf” și însemnă „vită”. Însă românii au mai multe rețete pentru a o prepara, și nu doar cu carne de vită, ci și cu pui sau chiar fără carne. Salata boeuf poate fi servită ca aperitiv ori drept garnitură pentru fripturi.
Dar important pentru salata boeuf este cum se fierb cartofii pentru a nu se zdrobi la amestecare. Aceștia trebuie fierți în coajă, dar să ai grijă. Un cartof care nu e suficient fiert îți strică toată salata boeuf, iar dacă sunt prea fierți se vor face o pastă, un piure. Dacă nu te pricepi deloc să fierbi cartofii, de preferat ar fi să mergi cu fierberea mai degrabă spre plus decât să-i lași cruzi, iar apoi pune-i în apă rece. Așa te asiguri că tot procesul s-a oprit la timp.
Maioneza este unul dintre ingredientele de baza ale salatei boeuf. Aceasta se poate prepara acasă sau se poate lua din comerț. Multe gospodine aleg să facă maioneza în casă, și pe lângă cea clasică cu ou și ulei, se poate face și cu avocadă, de exemplu.
Pentru maioneză se scoate miezul de la avocado cu o linguriță, se pune în blender, împreună cu gălbenușurile de la ouăle fierte tare, muștarul, uleiul, zeama de lămâie și un praf de sare. Se amestecă toate și în două minute este gata.
Pentru a salva maioneza care s-a tăiat, dacă problema a fost cauzată de excesul de ulei, cărțile de bucate recomandă adăugarea unui alt gălbenuș.
Și ar mai fi un alt secret. Într-un vas curat se pune un gălbenuş de ou şi o linguriţă de muştar, apoi se adăugă treptat uleiul și se mixează până când se obţin aproximativ trei linguri de maioneză. Apoi, în loc să se mai adăuge ulei, se pune puţin câte puțin din maioneza tăiată. Se amestecă și continuați așa până ce toată compoziția se leagă bine. Dacă este nevoie, se mai poate adăuga ulei.