Dacă vrei să te simți ca în rai, vizitează Biserica Sant’Ignazio din Roma. Când privești tavanul acestei biserici din capital Italiei, ai senzația că plutești printre îngeri în văzduh. Decorația fastuoasă reflectă accentul pe care îl puneau iezuiții pe inspirația dumnezeiască și modul în care venerau Divinitatea. Foto
Ignatie de Loyola (1491-1556), fondatorul ordinului călugăresc al Bisericii Catolice Societatea lui Isus, a fost canonizat ca sfânt la 12 martie 1622 de către Papa Bolognez Grigorie. În anul 1626, cu o donație de două sute de mii de scudi, a început lucrările la noua biserică din Sant’Ignazio din Roma.
Ca în cazul Bisericii lui Gesù (Giovan Battista Gaulli și biserica Gesù), pentru proiectul ce a vizat biserica Sant’Ignazio patronatul papal a bătut palma cu arhitecți și sculptori importanți. Construcția a fost ridicată însă, sub atenția unuia dintre cei mai virtuoși pictori ai barocului, Andrea Pozzo (1642-1709).
Biserica, ridicată pe fundațiile antice ale unei clădiri preexistente din Campo Marzio, nu a fost liniară. La început a trecut prin mâinile mai multor arhitecți, printre care și ale matematicianul iezuit Orazio Grassi (1583–1654) care, după cum se știe, a folosit câteva desene ale lui Carlo Maderno (1556– 1629).
Biserica în stil baroc Sant’Ignazio din Roma, dedicată Sfântului Ignatie de Loyola, fondatorul ordinului iezuit, a fost finalizată abia în 1685. Lăcașul religios este renumit pentru interiorul elaborat, în special pentru fresca din tavan de Andrea Pozzo, care creează o iluzie dramatică a unui cer deschis.
Capodopera tehnicii trompe-l’œil (trick of the eye/șmecherie a ochiului) oferă iluzia unui interior mult mai mare și mai spațios, dar nu numai. Dacă privești tavanul bisericii din unghiul potrivit, ai senzația că plutești la propriu printre îngeri, în văzduh. Lucrarea fastuoasă atrage foarte mulți turiști.
Andrea Pozzo, arhitect, matematician și pictor, a construit cu maximă ingeniozitate și pricepere bolta bisericii, care amintește de activitatea apostolică a lui Iisus Hristos în lume. Tema lucrării este Slavă Sfântului Ignatie. Imaginea este o iluzie optică deosebită, cu îngeri, cer albastru și nori.
Când privești lucrarea realizată în perspectivă, ai senzația că te afli într-un templu divin suprapus pe biserica reală de la Roma. Cu o dimensiune de 36 pe 16 metri lățime, pictată în frescă, lucrarea face furori mai ales în rândul turiștilor credincioși, dar nu numai.