În România există o singură bibliotecă bizantină, cu lucrări transferate de la Constantinopol la București la indicația lui Nicolae Iorga. Bijuteria culturală și arhitecturală se află în Sectorul 1 și găzduiește multe documente medievale şi manuscrise de la Muntele Athos. Foto
În 1845, în Franța, a fost înființată congregația părinților asumpţionişti. Primii discipoli au pus bazele celei dintâi biblioteci bizantine la nivel mondial. Tot ei au fondat și un institut de studii la Constantinopol, care mai târziu a fost transferat la București, la indicația lui Nicolae Iorga.
Clădirea superbă din fotografia principală a acestui articol este cea care găzduiește lucrările transferate de la Constantinopol la București. În 1936, discipolii au cumpărat terenul de la actuala intrare în Christian Tell 18B, Sectorul 1 și au construit locuința ce s-a dovedit a fi o bijuterie arhitecturală.
Aici se află singura bibliotecă bizantină din țara noastră, cea transferată de asumpționiști de la Constantinopol, la indicația lui Nicolae Iorga, care călătorea des în calitate de diplomat în zonă și considera că locul potrivit pentru lucrările valoroase era la București.
Biblioteca bizantină a supraviețuit, în ciuda multor provocări. Liderii comuniști au vrut să șteargă orice urmă a lucrărilor extrem de valoroase ce sunt păstrate cu maximă grijă în clădirea în care se află astăzi Centrul Sfinţii Petru şi Andrei. O poți vizita și tu, dacă treci prin București.
Peste 200.000 de exemplare se află în biblioteca bizantină. Ele pot fi verificate și online, pe site-ul centrulpetrusiandrei.ro, la secțiunea Catalog Online din cadrul Bibliotecii Bizantine.
Biblioteca din clădirea deosebită din Sectorul 1 din București este un loc de studii, de cercetare academică și de aprofundare a istoriei, teologiei şi spiritualităţii orientale unic. Lucrările ce pot fi consultate aici reprezintă studii bizantine și patristice de valoare.
Accesul în biblioteca bizantină se face în fiecare marți, în intervalul orar 09:00-16:00, sub îndrumarea angajaților. Pentru celelalte zile ale săptămânii, și în măsura posibilității, un preot de la comunitate poate oferi accesul la bibliotecă, potrivit informațiilor comunicate de reprezentații săi.
Clădirea superbă găzduiește, pe lângă biblioteca cu peste 200.000 de exemplare, și un centru de conferințe, un loc de întâlnire și dezbateri pe teme istorice, patristice și de actualitate creștină, al cărui scop este acela de a cunoaște mai bine tradițiile creștine, și de a valoriza ceea ce unește oamenii.
„Cea mai valoroasă carte din biblotecă este un trebnic, adică o carte de rugăciuni, editată de Petru Movilă în 1646. Acest exemplar a fost dăruit de către Papa Pius al IX-lea unui episcop asumpţionist din Moscova. În lume, sunt doar trei astfel de exemplare, însă unul este aici, la Bucureşti, unul la Moscova şi celălalt la Paris”, a declarat directorul bibliotecii, Lucian Dîncă, într-o intervenție pentru DIGI24.
Merită precizat că, printre lucrările de la biblioteca bizantină se află și multe documente medievale şi manuscrise culese de la Muntele Athos.