28 mai 2024 | 15:11

Cea mai bună ciorbă de fasole cu afumătură. Ce adaugă bucătăresele cu experiență la final pentru un plus de savoare

Sfaturi Culinare
Cea mai bună ciorbă de fasole cu afumătură. Ce adaugă bucătăresele cu experiență la final pentru un plus de savoare
Rețetă ciorbă de fasole cu afumătură

Ciorba de fasole cu afumătură se număra printre cele mai delicioase preparate tradiționale românești. Există mai multe rețete, în funcție de zona țării, dar rezultatul final este mereu gustos.

Cea mai bună rețetă de ciorbă de fasole cu afumătură

Rețetă pe care o vom prezenta în rândurile următoare nu este complicată, dar conține un ingredient secret care va schimba total gustul ciorbei. Este vorba de tarhon. Iată toate ingredientele de care veți avea nevoie:

  • 500 g fasole boabe
  • 300 g afumătură (ciolan, scăriță sau costiță)
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras
  • 2 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 1 păstârnac
  • 2-3 roșii tăiate mărunt
  • 1 lingură de boia de ardei
  • 2 linguri de bulion
  • 2-3 foi de dafin
  • boabe de piper
  • 2-3 crenguțe de cimbru
  • 2-3 crenguțe de tarhon
  • Oțet (preferabil de mere cu miere)
  • Sare după gust
  • 2 linguri de ulei (opțional, pentru călit legumele)
  • Ceapă roșie feliată

Mod de preparare

Pentru început, alegem fasolea, o spălăm și o lăsăm la rehidratat peste noapte în apă rece. Și afumătura se pregătește de seară, astfel încât să fie gata de fiert dimineața.

A doua zi de dimineață, puneți fasolea la fiert într-o oală mare. Afumătura trebuie fiartă separat. După primul clocot, schimbați apa de două-trei ori pentru a înlătura excesul de sare și grăsime, iar la final carnea fiartă se taie bucățele mici și se adaugă în oala cu fasole.

În aceeași oală adăugați câteva boabe de piper, după gust, și foile de dafin. Fierbeți totul timp de circa o oră și jumătate, până când fasolea este aproape gătită.

În continuare, ne vom ocupa de legume. Curățați și tăiați cubulețe ceapa, ardeiul gras, morcovii, țelina și păstârnacul, iar mai apoi, într-o tigaie, căliți legumele în două linguri de ulei până se înmoaie, apoi adăugați-le în oală.

În aceeași oală punem roșiile tăiate mărunt, lingura de boia de ardei, bulionul și crenguțele de cimbru. Cu circa 10 minute înainte de a opri focul adăugăm tarhonul și câteva picături de oțet, astfel încât să acrim ciorba.

Dacă este nevoie, mai adăugați sare, după gust. Puteți servi ciorba alături de o ceapă roșie, o turtă sau mămăligă, după preferințe. Poftă bună!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Zodiile care mint cu nerușinare. Nu știi când spun adevărul
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Adelina Chivu, anunț după 17 ani de căsnicie cu Cristi Chivu: Am renunțat la tot
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se DAU 500 de LEI la PENSIE! AU ANUNȚAT acum
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro