Românii care își fac cumpărăturile în piețe se gândesc de două ori înainte de a cumpăra verdețuri. Prețurile ierburilor aromatice a crescut semnificativ și, ca și cum această provocare n-ar fi fost suficient de mare, unii producători își și înșală clienții, vânzând altceva decât ce promovează.
Nu puțini sunt românii care se plâng de prețurile ridicate la legume, dar nu numai. Fenomenul scumpirilor este resimțit din plin în piețe, unde producătorii locali își expun la vânzare cele cultivate pe propriul lor pământ. Nu toți își permit să scoată din buzunare sumele de bani cerute pe verdețuri.
Un kilogram de urzici a ajuns să coste mai mult decât unul de carne, după cum s-a observat și în perioada postului, când mulți au renunțat să le mai cumpere. Considerate cândva mâncarea săracului, urzicile prezintă prețuri ce pornesc de la 20 de lei și urcă până la 40 de lei.
Nu doar în cazul acestora au fost sesizate majorări de prețuri. Unele legături de usturoi costă chiar mai mult decât carnea de porc. Un kilogram de usturoi costă și 25 de lei, comparativ cu o ceafă de porc dezosată, care se vinde cu suma de 23 de lei. Salata verde costă 3 lei, o legătură de ridichi 2 lei, ca ceapa.
Chiar și banala legătură de pătrunjel, care pe vremuri se vindea cu 1 leu, astăzi este mai scumpă. Scumpirile de prețuri au fost sesizate nu doar în România, ci și la nivel european. Clienții din piețele din Varșovia trebuie să scoată bani cât pentru o bucată de mușchi de porc pentru pătrunjel.
Într-un magazin din piața principală din Varșovia, un kilogram de pătrunjel costa 21,99 zloți, echivalentul a 5,15 euro. Din această sumă poate fi cumpărat muşchi de porc la cost redus, la aceeași piață poloneză. De scumpire au profitat și unii producători care au început să înșele clienții.
Vânzătorii au profitat de prețurile ridicate la pătrunjel pentru a vinde, în locul produsului cu pricina, păstârnac. În mod normal, păstârnacul este mai ieftin decât pătrunjelul. Expertul Maciej Kmera îi îndeamnă pe cumpărători să fie atenți la ce cumpără, precum și la starea și prospețimea produsului.
În altă ordine de idei, în România, nici alte legume nu sunt ieftine. Kilogramul de roșii se vinde cu prețuri ridicate, chiar și de 15 lei. La fel și în cazul ardeiului gras. Un kilogram de castraveți costă și 19 lei.