25 mai 2024 | 09:29

Un nou cutremur în România. Zona care s-a zguduit în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre seria de seisme? EXCLUSIV

News
Un nou cutremur în România. Zona care s-a zguduit în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre seria de seisme? EXCLUSIV
Unde a avut loc cutremurul de vineri noapte?

Un nou seism a avut loc în România. O zonă din ţara noastră s-a zguduit în noaptea de vineri spre sâmbătă. Unde s-a înregistrat cutremurul? Iată ce spune celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre toate aceste cutremure care au băgat groaza în români.

Un alt cutremur a zguduit România

Un cutremur cu magnitudinea 3,7 s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 01:27, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit celor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului.

Seismul a avut loc la adâncimea de 124,5 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 51 km nord-vest de Buzău, 55 km vest de Focşani, 65 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Braşov şi 77 km nord-est de Ploieşti.

În luna mai a anului 2024 au avut loc, în România, nu mai puţin de 28 de cutremure cu magnitudini între 2,1 şi 4,1. Cea mai puternică mişcare tectonică din 2023, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

CITEŞTE ŞI Cutremur de 4 grade în România. S-a resimțit în 5 orașe mari

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre seria de cutremure din România din 2024?

Celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu susține însă că aceste cutremure de mică intensitate nu reprezintă un real pericol și nici motiv de îngrijorare pentru români:

”Nu trebuie să vă speriați de numărul mare de cutremure din România, nu s-a trezit Vrancea, cum zic unii, de fapt, nu doarme niciodată. Cu cât mai multe cutremure mici, cu atât mai puține cutremure puternice, catastrofale.

Anual, dacă e să o luăm așa, în România au loc sute de cutremure foarte mici, pe unele nici nu le resimțim. Stați liniștiți! Dacă, din calculele mele cu specialiștii din întreaga lume, vom crede că se apropie un cutremur foarte mare, eu voi ieși la televizor și voi atenționa populația. Timp de zece ani nu ar trebui să ne facem griji majore. Oricum, nu cumpărați apartamente vechi, nu e o investiție bună.

Feriți-vă să locuiți în clădirile vechi! Ați văzut cum s-a prăbușit blocul Scala, la cutremurul din 4 martie 1977!”, susține Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.

Cel mai puternic cutremur din România

el mai mare cutremur înregistrat în România a avut loc pe 4 martie 1977 și este cunoscut sub numele de Cutremurul din ’77. Seismul a avut un impact major asupra țării, atât din punct de vedere al pierderilor umane, cât și materiale.

Cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, acesta a fost resimțit în întreaga țară, dar și în alte țări din sud-estul Europei. Epicentrul său a fost localizat în zona Vrancea, cunoscută pentru activitatea seismică intensă. Cutremurul a avut loc la ora 21:22 și a durat aproximativ 56 de secunde.

Din păcate, a provocat moartea a peste 1.570 de persoane și a rănit alte aproximativ 11.300. Cele mai multe victime au fost înregistrate în București, unde clădirile vechi, construite fără respectarea normelor seismice moderne, au suferit daune majore sau s-au prăbușit complet.

Peste 35.000 de locuințe au fost distruse, iar numeroase clădiri publice și industriale au fost grav avariate.

CITEŞTE ŞI Orașul din România distrus aproape în totalitate: 80% dintre locuințe, rase de pe fața pământului la cutremurul din ’77

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Testul auto la care au picat și șoferii experimentați: care este ordinea de trecere în intersecție?
Click.ro
Spionul care s-a întâlnit cu cel mai enigmatic lider al Coreei de Nord. A îndrăznit să îl refuze pe tatăl lui Kim Jong-un
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Plăcinte și tarte de toamnă. Sfaturile gospodinelor pentru aluat pufos și umplutură perfectă
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
Se elimină în 15 zile. Obligație pentru proprietarii de terenuri. Amendă 20.000 lei
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect a început sora lui Carmen Negoiță
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro