Toți românii care stau la bloc trebuie să cunoască această lege. În caz contrar, riscă sancțiuni destul de mari. Despre ce este vorba, aflați în rândurile următoare.
Românii care stau la bloc trebuie să colecteze selectiv deșeurile, spune Legea nr. 211/2011. Potrivit acesteia, amestecarea deșeurilor este complet interzisă.
Prin urmare, colectarea se va face în patru fracții distincte, după cum urmează:
De asemenea, la punctele de colectare din zonele rezidențiale cu blocuri, sunt disponibile recipiente personalizate pentru fiecare fracție, în funcție de culoare, astfel:
Legea nr. 17/2023 ne spune că nu doar abandonarea deșeurilor este interzisă, ci și aruncarea și ascunderea acestora. Conform noilor modificări aduse legislației la începutul acestui an, eliminarea, deținerea sau păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop sunt interzise.
Până la data de 1 ianuarie se va include și colectarea separată a textilelor din deșeurile municipale. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 92/2021, abandonul și eliminarea deșeurilor în afara spațiilor special autorizate în acest scop este considerată contravențiune.
Cei are nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei, sume valabile pentru persoanele fizice. În schimb, persoanele juridice trebuie să scoată din buzunar sume mult mai mari, adică între 50.000 lei și 70.000 lei.
Potrivit legii nr. 196/2018, cei care stau la bloc riscă o amendă de 3.000 de lei dacă nu permit accesul în locuință a preşedintelui sau administratorului unei asociaţii de locatari.
Prin urmare, administratorul blocului poate să intre în apartamentul tău atunci când uiți apa de la robinet deschisă sau în cazul în care organizezi o petrecere care deranjează ceilalți locatari, de exemplu.
Mai mult, administratorul poate intra în locuința ta dacă aceasta necesită o serie de reparații sau de lucrări de construcţii. În astfel de cazuri se emite, în mod normal, un preaviz. Cei care refuză accesul lor în apartament, riscă o amendă în valoare de 3.000 de lei.