Cardurile de sănătate ale românilor vor fi modificate, a anunțat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Totul va deveni transparent, potrivit oficialului guvernamental. Ce informații se cunosc până la momentul redactării acestui articol despre așa-numitul portofel electronic.
Transformări radicale urmează să aibă loc la sistemul cardului național de sănătate, potrivit ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan. Modificările se vor produce în contextul în care mai multe documente asociate cu identitatea individului și nu numai sunt disponibile în format electronic.
În viitor, fiecare persoană își va accesa informațiile stocate pe cardul de sănătate direct de pe dispozitivul mobil pe care îl folosește, respectiv telefonul. Sistemul propriu-zis se va asemăna cu sistemul de banking online, potrivit oficialului guvernamental citat.
Sistemul actual de card de sănătate a fost implementat în urmă cu aproape două decenii, mai exact 16 ani, fiind vechi raportat la cerințele actuale de digitalizare. Pentru a răspunde indicațiilor tehnologice actuale, acesta va fi refăcut de la cap la coadă, a spus ministrul Bogdan Ivan, potrivit Adevărul.
Practic, cardul clasic de sănătate se va transforma în unul digital. Cardul va fi introdus în format electronic pentru toți utilizatorii și va putea fi accesat într-un portofel digital, facilitând accesul și utilizarea pentru beneficiari. Sistemul va fi asemănător celui de banking online.
„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet (portofel – n.r.) în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a declarat ministrul Digitalizării.
Schimbarea în cauză va genera și unele economii. Potrivit lui Bogdan Ivan, valoarea acestora se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), datorită colaborării cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Ceea ce e important este că 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect. Acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet la fel ca un card bancar”, a spus oficialul.
Digitalizarea cardului de sănătate va genera și unele provocări, mai ales în cazul persoanelor din categorii de vârste înaintate. Nu este vorba doar despre unele complicații ce ar putea fi întâlnite de pacienți, ci se preconizează schimbări și pentru cadrele medicale.
Medicii ar putea să fie nevoiți să achiziționeze cititoare contactless pentru a accesa datele medicale ale pacienților lor, notează sursa citată.
„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a mai spus ministrul Bogdan Ivan.