Roșiile cherry sunt originare din America de Sud, de unde s-au răspândit în toate părțile lumii. Sunt un soi de roșii cu fruct mic, rotunjit sau alungit. În ceea ce privește culorile lor, acestea sunt roșii, galbene, verzi și chiar negre, în funcție de soi. Dacă te-ai întrebat însă care este diferența dintre roșiile normale și roșiile cherry, trebuie să știi că ele nu diferă foarte mult. Singura diferență este dimensiunea și, în funcție de starea de coacere, gustul.
Roșiile cherry, mai dulci, mai cărnoase și mult mai bogate în antioxidanți
Spre deosebire de roșiile normale, roșiile cherry sunt deosebit de bogate în antioxidanți. Ele se caracterizează printr-un gust foarte dulce, mai dulce decât cel al roșiilor normale, ușor acidulat, gustos și foarte aromat. Textura lor este mai cărnoasă și mult mai suculentă.
Cu toate acestea, există un lucru care diferențiază roșiile cherry de roșiile obișnuite, în afară de mărimea lor. Este vorba mai exact de conținutul lor de antioxidanți (carotenoizi, flavonoide și compuși fenolici), care sunt mult mai concentrați în roșiile cherry.
Unul dintre acești compuși antioxidanți prezenți în roșiile cherry sunt carotenoizii, un tip de antioxidant prezent în fructele și legumele roșii, portocalii și galbene.
Care sunt beneficiile roșiilor cherry?
Cel mai important dintre acești carotenoizi este licopenul, care este responsabil pentru pigmentul roșu și care le conferă, de asemenea, proprietăți sănătoase pentru inimă. Licopenul îmbunătățește, de asemenea, capacitatea pielii de a se proteja de razele ultraviolete care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii.
El este de asemenea, responsabil pentru protecția împotriva stresului oxidativ asupra celulelor, care, la rândul său, poate provoca diabet, anumite tipuri de cancer, probleme renale și cardiace.
Betacarotenul este prezent și în roșiile cherry. Acest compus antioxidant este transformat de organism în vitamina A, care ajută la combaterea bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, există luteină, care acționează ca un antiinflamator, protejând vederea și creierul.
Roșiile cherry sunt, de asemenea, foarte bogate în fibre (mai ales dacă nu le îndepărtezi pielița), deci sunt foarte bune pentru sistemul digestiv. Dacă încerci să slăbești, ele sunt alimentul perfect, deoarece sunt foarte sărace în calorii și bogate în apă. Sunt, de asemenea, bogate în calciu, mangan, fosfor și potasiu.
Lucruri mai puțin știute despre roșiile cherry
- Acest soi de roșii este denumit astfel datorită asemănării cu o cireașă.
- La începuturile sale, planta de tomate a fost folosită ca plantă ornamentală și abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea a început să fie cultivată în scopuri alimentare.
- Deși cele mai răspândite sunt cele roșii, există și roșii cherry de culoare galbenă, portocalie, maro și maro și de diferite varietăți.
- În timp ce roșiile obișnuite își au originea în Anzii din America de Sud, roșiile cherry au fost cultivate de incașii din America de Sud și de aztecii din Mexic, al căror început s-a născut din soiuri de roșii pitice de tip tufă, în jurul anului 700 î.Hr. De fapt, cuvântul „roșie” derivă din cuvântul aztec „tomatl”.
- Primele roșii erau mici (mai degrabă de mărimea unui bob de mazăre) și creșteau în ciorchini sălbatici, ca strugurii, până când cultivatorii din America Centrală le-au valorificat și le-au transformat în ceva foarte diferit.
- Ca un mic truc, trebuie să știi că roșiile cherry care sunt vândute cu crenguțe, nu trebuie îndepărtate deoarece acestea ajută la conservarea lor.
Cum să cultivi în ghiveci roșii cherry?
Roșiile cherry sunt foarte ușor de cultivat chiar și acasă, în ghivece. Astfel, vei avea mereu la îndemănă ingrediente proaspete pentru mâncare. Ele nu necesită foarte multă îngrijire și vor crește foarte rapid. Poți alege să plantezi roșii cherry direct din semințe, însă pentru un start mai bun, ideal ar fi să optezi pentru răsaduri, care vor produce mai repede fructe.
Cum se face plantarea, pas cu pas
- Alege un pământ de calitate, de preferință organic.Nu folosi pământ din grădină, pentru că există riscul ca planta să fie contaminată de dăunători.
- Dacă le plantezi direct în grădină, alege un loc cu sol fertil
- Dacă cultivi roșiile într-un ghiveci, alege un ghiveci de 20 de litri cu drenaj bun.
- Așază planta într-un loc însorit, unde va primi zilnic cel puțin 6-8 ore de lumină directă a soarelui. Asigură-te că nu sunt umbrite de alte plante.
- Cultivă roșiile după ultima ninsoare. Dacă sunt plantate mai devreme, vor îngheța.
- Majoritatea soiurilor de roșii cherry vor avea nevoie de un suport. Introdu suportul în ghiveci înainte de a-l umple cu pământ.
- Plantează semințele sau răsadurile în mijlocul ghiveciului – gaura trebuie să aibă doar câțiva centimetri adâncime.
Cum se îngrijesc roșiile cherry?
- Udă semințele sau răsadurile la fiecare două-trei zile.
- Solul trebuie să fie umed în permanență, dar ai grijă să nu le uzi prea mult.
- Folosește un îngrășământ bun, specific pentru roșii, o dată pe săptămână, cât timp planta se află în faza de creștere.
- Odată ce planta a crescut, va trebui să o tai din când în când.
- Poți recolta roșiile cherry după aproximativ 6-8 săptămâni, dacă sunt semănate din răsaduri.
- Dacă sunt semănate din semințe, se mai adaugă aproximativ câteva săptămâni la acest timp.
- Planta de roșii cherry va continua să producă fructe până la prima ninsoare.