Nu foarte departe de București, la doar 30 de minute de mers cu mașina, se află un loc de poveste, despre care cei de aici spune că a pornit de la un vis. Așa că, dacă nu ai nimic de făcut în aceste zile, poți să vizitezi și tu muzeul unic din România care se află la doar 30 de minute de București, un loc perfect pentru o zi de weekend.
Undeva la marginea localității Piscu, unde era nimic altceva, decât un câmp gol, câțiva inimoși luau decizia de a construi un un loc unic în România în care să ni se aducă aminte de arta olăritului, veche de câteva sute de ani.
Clădirea avea să intre într-una din cele mai importante competiții de arhitectură, „European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards 2024”. Din păcate, construcția despre care vorbim nu a ajuns în lista cu cei 7 finaliști din acest an, dar cu toate astea este o bijuterie arhitecturală.
Vorbim, așadar, despre muzeul unic din România construit în urmă cu 6 ani, și anume Muzeu-Atelier Școală de la Piscu. Cei de aici spun că este nevoie de un astfel de loc în România, în care oamenii să-și aducă aminte de istoria locurilor, precum și de oamenii care s-au ocupat cu acest meșteșug sute de ani.
Ideea acestui loc a plecat de la Virgil Scripcariu, care spunea că satul Piscu încă are multe de spus și arătat, iar Muzeu-Atelier Școala de la Piscu este un loc în care oamenii se vor întâlni, un loc unde atât cei mici, cât și cei mari, vor avea ce învăța, și că va deveni, de fapt, miezul cultural al localității Piscu.
„Muzeu-Atelier Școala de la Piscu este un spațiu cultural nou, deschis în inima unui vechi sat de olari. Colecție de ceramică țărănească, ateliere deschise – invitație de a experimenta practic -, zonă multimedia, memoria vechii comunități de meșteri de la Piscu.
Deschidem inimile către patrimoniul cultural și găzduim evenimente artistice și educaționale potrivite locului. Împreună pentru patrimoniul cultural.”, se arată în descrierea de pe siteul muzelului.
Dacă te-am făcut curios și nu ai nimic planificat pentru weekend, ai putea merge împreună cu familia în acest loc de poveste, mai ales că nu este atât de departe, ci se află la doar 30 de minute de București, și poate fi un loc perfect pentru o zi de weekend.
Pentru cei interesați, programul este în fiecare zi de sâmbătă și duminică, de la ora 11:00 la ora 17:00, iar biletele nu sunt scumpe, fiind cuprinse între 25 lei pentru adulți, 15 lei pentru cei mici, iar acă optați pentru un bilet de familie, veți plăti doar 60 de lei.
Aici veți descoprei ateliere de olărit, de linogravură sau pictură, atelierele de desen și tot aici cei micii vor învăța și cum să facă portrete, în atelierele de portret ținute de cei de aici.