Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 94 de ani, fostul președinte Ion Iliescu nu a uitat despre anumite decrete și ordine semnate încă din primele zile ale lui 1990, primul an de democrație. Printre multele lucruri depănate pe blogul personal, se află și un mesaj surpriză în a treia zi de Paşte, scris chiar de către Ion Iliescu, care are legătură cu acea perioadă.
După evenimentele dramatice din Decembrie 89, Ion Iliescu devenea primul președinte al noii Românii democratice, iar până în 13-15 iunnie 1990, lucrurile pare-se că mergeau pe traseul dorit de noua orânduire a statului, condusă de acesta.
Au fost cinci luni de libertate pe care românii le-au simțit din plin, și, în același timp, a fost o perioadă de exod masiv pentru alții care și-au dorit să-și găsească rostul într-o altă țară. Anul 1990 a fost, cel puțin în teorie, primul an de traziție de la o economie deficitară, mamut, la economia de piață cu primele sale investiții importante.
Este anul în care, noul lider al statului, Ion Iliescu încerca să refacă legăturile cu Occidentul, prin întâlnirile sale diplomatice cu marile cancelarii europene, dar este și anul în care România revenea în atenția lumii prin tragicele evenimente din iunie, când același Ion Iliescu cerea ajutorul brutal al minerilor din valea Jiului pentru a înăbuși revoltele studențești din Piața Universității.
Dar, cu o lună înainte de aceste evenimente, tot pe 7 mai, fostul preşedinte Ion Iliescu semna un decret important, prin intermediul căruia, scrie Ion Iliescu pe blogul personal, „Apărea o nouă bornă în construcția instituțională a României, după Revoluția din Decembrie 1989”.
Din textul scris recent de acesta pe blog, reiese că la aceeași dată, dar în urmă cu 34 de ani, semna actul de naștere al Unitatea Specială de Pază și Protocol (USPP), „precursorul Serviciului de Protecție și Pază, care va beneficia ulterior, în 1991, de o lege proprie”, scrie Ion Iliescu.
„Așadar, de 34 de ani, unul dintre pilonii democrației românești asigură normalitatea societății civile. Serviciul de Protecție și Pază are un rol fundamental în a garanta siguranța națională a democrației și îndeplinește această sarcină printr-o morfologie instituțională occidentală și europeană.
Aniversarea SPP presupune celebrarea unei tradiții în educația și performanța militară, dar și a unui spirit modern al României, care nu e cu nimic mai prejos decât al altor state din U.E. în privința standardelor sistemelor de apărare.”
Ca urmare a acestui decret și, uletrior, votarea unei legi speciale, acest serviciu avea să deivnă unul din pilonii principali ai securității șefilor de stat ce i-au urmat lui Ion Iliescu, acesta din urmă reamintind că „ordinea civilă și pacea sunt rezultatul unui efort corelat al misiunilor interne și externe ale SPP, alături de alte instituții de o demnitate egală”. Este un mesaj surpriză în a treia zi de Paşte pentru SPP, din partea fostului președinte, care-și încheie textul cu:
„Le mulțumesc angajaților SPP, foști și actuali, pentru contribuția la construcția democrației românești.
Sper ca această relație instituțională de încredere dintre SPP și România să adauge mulți ani de aici înainte celor 34 pe care îi sărbătorim azi. La mulți ani, SPP!”, își încheie mesajul Ion Iliescu.
În ceea ce-l privește pe fostul politician, reamintim că recent a fost redeschis Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, iar Procurorul General a audiat deja o parte din cei implicați, printre care și pe Ion Iliescu, acesta fiind audiat la domiciliu, ca urmare a vârstei și a problemelor de sănătate pe care le are.