Prima zi de Paște este marcată de multe tradiții și obiceiuri, de care ar trebui să ținem cont cu sfințenie. Dacă vrem să ne meargă bine și suntem mai superstițioși de fel, acestea ne vor da un impuls. Ce să faci în dimineața Învierii, dacă vrei să ai noroc și scapi de probleme tot anul.
În dimineața primei zile de Paște, cei din județul Galați și nu numai țin cont de o tradiție extrem de interesantă. Este un obicei foarte vechi, dar plin de semnificații, despre care se spune că aduce numai beneficii pentru cel care ține cont de el: spălarea feței cu apa în care au fost așezate un ou roșu, unul alb și un bănuț.
Această tradiție transmisă din generație în generație se bazează pe un ritual simplu. Ouăle sfințite în biserică sunt plasate într-un vas cu apă, alături de o moendă. Acest ritual devine, automat, un simbol al purificării și al pregătirii pentru un nou început.
Oul alb, reprezentând puritatea sufletului, se unește cu oul roșu, care simbolizează viața și sănătatea. Apa în care aceste ouă sunt așezate capătă o semnificație mare, mai ales prin prezența acelui bănuț, aducător de belșug și prosperitate în gospodărie. â
Așadar, spălarea feței cu această apă aduce curățire atât la nivel fizic, cât și spiritual. Gestul de a nu arunca cojile ouălor, ci de a le depune în altă apă, pentru ca aceasta să ajungă la cei dragi plecați dintre noi, sunt o altă tradiție de care trebuie să ținem cont.
„Conform tradiţiei, acasă, înainte de masă, este un alt ritual, spălarea feţei cu apă în care s-a pus un ou roşu, unul alb şi un bănuţ. Primul se spăla pe faţă cel mai bătrân din familie, bunicul, apoi ceilalţi, la final copiii pot lua bănuţul.
Înainte de a se spăla pe faţă, bunica îi sărută mâna bunicului, apoi pe rând toţi sărută mână bunicilor, este o ierarhie strictă care are legătură cu iertarea şi respectul pentru cei mai în vârstă. Şi eu fac la fel, aşa am învăţat, aşa o să fac în continuare.”, a precizat un specialist.
În această zi de sărbătoare, există și alte credințe și obiceiuri de care credincioșii țin cont. Se spune că oul nu trebuie să fie mâncat cu sare în ziua de Paști, deoarece persoana care nu ține cont de această regulă va transpira tot anul, conform tradiției populare.
De asemenea, sărbătoarea Paștelui aduce cu sine și o atenție deosebită acordată somnului. Conform credințelor populare, dormitul în ziua de Paști poate aduce ghinion și somnolență pe tot parcursul anului.
Oamenii din vechime credeau că aceasta ar putea atrage ghinionul asupra recoltei, fiindcă ploaia își va face apariția ori de câte ori vor încerca să lucreze pământul dacă vor dormi în ziua de Paști.
În plus, în această zi de sărbătoare, oamenii caută să-și întărească legăturile cu cei dragi și să marcheze unitatea și solidaritatea prin gesturi simple, dar încărcate de emoție și iubire. Ciocnirea ouălor vopsite cu cei apropiați este văzută ca un simbol al reîntâlnirii pe lumea cealaltă.
În ceea ce privește lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, aceasta nu trebuie aruncată, ci păstrată în casă. Ea devine un simbol al luminii divine și al speranței în mijlocul întunericului și al greutăților vieții. Familia o poate aprinde în momentele de dificultate sau în fața unor pericole iminente, ca o rugăciune pentru protecție și îndrumare în momente de cumpănă.