Mielul este nelipsit de pe masa românilor de Paște, mai ales pentru că e versatil și poate fi pregătit într-o mulțime de moduri. Printre cele mai celebre preparate este tocănița de miel, pentru care avem cea mai tare rețetă. Ce ingredient special se adaugă, astfel încât să iasă ca în Ardeal.
Cu doar câteva zile înainte de Paște, gospodinele sunt în pline pregătiri. În această perioadă, carnea de miel este vedetă pe listele de cumpărături ale gospodinelor, care și-au pregătit deja ingredientele pentru a face cele mai delicioase preparate.
Una dintre cele mai așteptate preparate este tocănița de miel, un deliciu culinar care nu lipsește de pe mesele festive. Dar știai că există un ingredient secret, folosit de bucătăresele din Ardeal, care conferă acelei tocănițe un gust cu totul unic?
Cu toate că prețul cărnii de miel a crescut considerabil în acest an, românii nu pot renunța la tradiție și încă se face coadă la carmangerii. Totuși, cantitățile sunt mai mici decât în anii trecuți.
Tocănița de miel este un preparat simplu și rapid, pentru care ai nevoie de puțină îndemânare și ingredientele potrivite și de înaltă calitate. Dacă vrei un gust special, unic, care să nu se compare cu nimic altceva, urmează exact rețeta veche. Pentru aceasta ai nevoie de:
Poate părea destul de greu să pregătești acea tocăniță, dar nu este deloc așa. Deși carnea de miel este ceva mai pretențioasă, dacă urmezi rețeta, vei reuși să obții un preparat de invidiat. Iată câțiva pași simpli și eficienți pentru a obține o tocăniță de miel perfectă, cu un gust unic și aromat.
În primul rând, trebuie să pregătești ingredientele în mod corespunzător. Carnea de miel trebuie tăiată în bucăți potrivite, prazul feliat, iar usturoiul trebuie zdrobit cu mare atenție.
Este de preferat ca morcovii să fie tăiați rondele, iar cartofii în jumătăți. Roșiile pot fi tăiate după preferințe, iar țelina trebuie să fie tăiată în felii cât mai mici sau chiar rasă, pentru cei care nu sunt tocmai fani ai acestei legume.
După ce ai pregătit ingredientele, încălzește o parte din uleiul menționat în lista de ingrediente într-o tigaie, unde vei prăji carnea până devine aurie. Scoate carnea pe o farfurie și pune la călit în uleiul rămas toate legumele tăiate anterior.
După aceasta, adaugă carnea într-o cratiță și toarnă vinul, un ingredient esențial pentru a-ți da tocăniței de miel o aromă specială. În plus, carnea va ieși mult mai fragedă dacă recurgi la acest truc interesant.
Adaugă și 300 de ml de apă și lasă totul să fiarbă la foc mediu timp de 45 de minute, acoperind cratița cu un capac. În acest timp, adaugă și ceapa și cartofii, lăsând totul la fiert încă 15 minute.
La final, adaugă roșiile și busuiocul, împreună cu sarea și piperul după gust. Mai lasă tocănița să fiarbă încă 5 minute și gata, ai un preparat delicios, perfect pentru masa de Paște.