Au trecut deja câteva zile de surparea de teren din orașul Slănic Prahova, iar autoritățile spun că deja știu, cu certitudine, ce a provocat apariția craterului în Slănic Prahova, de fapt. Din concluzia din raportul oficial mai reiese că oamenii nu pot reveni în casele lor deocamdată.
Pe 25 aprilie apărea un crater în Slănic Prahova, iar zeci de blocuri erau în pericol de prăbușire. La momentul ințial al incidentului, autoritățile locale și IS luau decizia de a evacua blocurile aflate în apropiere zonei surpate, iar în decurs de doar 24 de ore, aceasta se adâncea cu alți 20 de centimetri.
Au fsot chemate de urgență echipe de geologi pentru a stabili care au fost cauzele reale ale acestei surpări, iar astăzi se știe ce a provocat apariția craterului în Slănic Prahova, de fapt.
Conform raportului făcut de specialiști, surparea de teren a avut loc ca urmare a unor infiltrații de apă, iar conform celor de la ISU, sunt încă pericole de suprare și mai mare:
„În momentul de față, ne confruntăm cu fenomene de tasare care afectează și blocurile.
Nu știm cât vor avansa, nu știm dacă erau înaintea surpării sau au apărut pe parcurs, dar blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de față”, a spus prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, la finalul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Din datele publicate de specialiști nu este vorba de niciun tunel care s-ar afla sub zona unde s-a produs surparea, ci doar o porțiune extrem de densă de infiltrații de apă, ceea ce poate duce și la posibile noi tasări și adânciri a zonei.
Încă de la momentul incidentului, ISU lua decizia de a evacua o parte din locuitorii din zonă, iar primarul orașului spune că este vorba de cel puțin 40 de persoane, care și la această oră nu se pot întoarce la casele lor, din cauza instabilității zonei surpate.
Pe pagina primăriei Slănic Prahova nu apare nicio informare cu privire la incident sau la ceea ce ar trebui să se întreprindă pentru a nu se mai întmpla astfel de situații.
În schimb geologii care au inspectat zona declarau că „Sunt lucrările din ele, exploatările din mina veche, nu are nicio legătura cu restul. Nu sunt galerii. Ceva ce a plecat din zona aia și nu știu unde s-a dus. Pe spinarea sării circulă ape subterane.”