29 apr. 2024 | 11:32

Camerele vecinului bat la tine în curte, este legal sau nu? Îl poți da în judecată?

Diverse
Camerele vecinului bat la tine în curte, este legal sau nu? Îl poți da în judecată?
Camerele vecinului bat la tine în curte, este legal sau nu?

În ultimii ani, tot mai mulți proprietari de casă își montează sisteme de supraveghere video, fără să țină cont de un detaliu important din lege. S-a ajuns astfel la situații neplăcute, pe care unii și-ar dori să le rezolve în instanță. Este legal sau nu să bată camerele vecinului la tine în curte?

Ce poți face în cazul în care camerele vecinului bat la tine în curte

Traiul la curte are numeroase beneficii, însă vine la pachet și cu unele probleme. În ultima perioadă, pe măsură ce tehnologia avansează și noi sisteme apar pe piață, tot mai mulți români au ajuns să se confrunte cu o situație neplăcută.

Din dorința de a-și proteja locuința și bunurile, românii apelează din ce în ce mai des la firmele specializate în securitate. Sistemele de alarmă nu mai sunt un element rar, fiind întâlnite în foarte multe case de la noi din țară, iar o parte importantă a acestor sisteme este formată din camerele de supraveghere. Din păcate, sunt montate adesea fără să se țină cont de un detaliu important: zonele ce intră în raza de acțiune.

Astfel, se ajunge ca obiectivele acestor aparate să filmeze nu doar curtea proprietarului, dar și pe cea a vecinului sau vecinilor.

Nemulțumiți de gândul că intimitatea casei le este încălcată, românii caută soluții, neștiind dacă este sau nu încălcată vreo lege.

Se poate ajunge în instanță

Dacă problema nu poate fi rezolvată amiabil, între vecini, există posibilitatea acționării în instanța civilă, invocându-se lezarea dreptului la intimitate, la viață privată.

Dacă se poate dovedi faptul că aparatele de filmat nu au fost instalate pentru asigurarea proprietarului, ci pentru a monitoriza acțiunile vecinilor, se consideră au fost montate ilegal.

Te-ar putea interesa și: Un afacerist român a montat cameră ascunsă în birou. Când a văzut imaginile, a chemat poliția pe loc

Ce spune legea

Un avocat punctează că, distinct de acțiunea civilă, cei în astfel de situații se pot raporta și la „infractiunea de la 226 din Codul penal, anume violarea vietii private, actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila, care trebuie depusa in termen de 3 luni , termen ce curge de la data savarsirii infractiunii”, potrivit forumului avocatnet.

Violarea vieţii private

(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;

d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Te-ar putea interesa și: A instalat o cameră video în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în mâncare. Imaginile l-au lăsat fără cuvinte, ce făcea femeia

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro