Din ce în ce mai multe alimente contrafăcute sunt descoperite pe rafturile magazinelor. În Italia a avut loc o operațiune de amploare care a vizat sectorul lactatelor. Autoritățile au descoperit ingrediente suspecte, folosite pentru a prelungi termenul de valabilitate.
Parchetul din Pesarotrei a demarat o anchetă, după ce autoritățile au descoperit lapte contrafăcut. Potrivit informațiilor, trei companii au folosit peroxid de hidrogen (apă oxigenată) și hidroxid de sodiu (sodă caustică) pentru a prelungi termenul de valabilitate a laptelui.
Din fericire, produsele nu au ajuns încă pe raft. Soda caustică și peroxidul de hidrogen erau folosite pentru a corecta aciditatea laptelui stricat. Descoperirea a fost făcută în fabrica de lapte Fattorie Marchigiane din Colli al Metauro.
În total, în urma perchezițiilor, au fost confiscate 90 de tone de lapte și 110 tone de produse lactate, alături de alte 2,5 tone de diferite substanțe. Valoarea totală este de circa 800.000 de euro, se arată într-o notă oficială.
„Controalele au fost declanșate în urma investigațiilor dirijate de Procuratura din Pesaro împotriva a 10 persoane și 3 societăți comerciale, pentru a stopa un fenomen complex de falsificare și alterare care servea la acoperirea și corectarea stării precare de conservare a produselor destinate marii distribuții. Din partea societății Fattorie Marchigiane, există cea mai strictă rezervă.”
Autoritățile din domeniul siguranței alimentare depun eforturi enorme pentru a scoate de pe piață toate alimentele contrafăcute, însă și consumatorii trebuie să știe ce să aleagă. Iată care sunt cele mai contrafăcute alimente:
De cele mai multe ori, este diluat cu uleiuri vegetale mai ieftine. Se află printre cele mai falsificate alimente din lume.
Unii producători folosesc adaosuri de apă, zahăr sau alte substanțe, astfel încât să modifice aroma, culoarea sau conținutul de alcool.
O băutură consumată de aproape toată populație planetei, cafeaua este uneori „umflată” cu cicoare sau orz, pentru a crește volumul și, desigur, profitul producătorilor.
Cel mai scump condiment din lume este adesea falsificat cu substanțe similare vizual, cum ar fi floricele gălbenele.
Pentru a reduce semnificativ costurile, există producători care adaugă uleiuri vegetale sau amidon în brânză.
Probabil cel mai ușor aliment de falsificat. Unii folosesc siropuri de zahăr sau îndulcitor artificiali, astfel afectând atât calitatea, cât și valoarea nutritivă.