Se apropie ziua de 1 mai și trebuie să fim pregătiți de această sărbătoare mare. I se mai spune și „ziua pelinului” sau „ziua bețivilor” și semnifică începutul verii, marcat printr-o mulțime de tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc și pentru a atrage toți banii la tine.
1 Mai este o zi încărcată de semnificații și tradiții în cultura românească, marcată de sărbătoarea cunoscută sub numele de „Armindenul”. Această sărbătoare își are rădăcinile în mediul rural, unde oamenii își exprimă recunoștința pentru belșugul și fertilitatea pământului.
Cu această ocazie, oamenii din mediul rural țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pe motiv că acestea le aduc numai noroc și bogăție. Înainte de a se bucura de petreceri în aer liber, cu focuri și vin roșu sau pelin, se asigură că aduc jertfă pământului.
Armindenul a fost mereu perceput ca un protector al vegetației și al animalelor, un gardian al holdelor semănate, viilor și livezilor, precum și al oamenilor înșiși. În zonele rurale, cei care vor să culeagă roade bune la final de sezon se asigură că țin cu sfințenie această zi și nu muncesc sub nicio formă, ci doar sărbătoresc.
Unul dintre aceste rituri constă în spălarea feței cu rouă în dimineața zilei de 1 Mai. Se spune că atrage noroc, sănătate și prosperitate în viața celui care îl practică. Foarte important, această acțiune trebuie realizată în primele trei zile ale lunii pentru un impact mai mare.
O practică la fel de celebră de 1 mai este aceea de a împodobi porțile gospodăriilor cu ramuri verzi. Acestea se pun la fiecare intrare, pentru a întâmpina norocul și belșugul. Se spune că cei ce nu au aceste elemente în curțile lor vor fi urmăriți de ghinion și nu vor avea un an prosper.
În regiunile Transilvaniei și Banatului, fiecare familie în care se află o fată de măritat va înfige un copac în pământ. Acesta trebuie așezat în fața casei, la vedere, pentru ca pețitorii să știe unde să vină dacă vor să ceară mâna cuiva.
Ramurile sunt tăiate în partea de sus și mor, dar trunchiul uscat rămâne până la următoarea recoltă. Lemnul acela nu este risipit, ci devine foc de cuptor pentru coacerea pâinii. Se spune că acea pâine are puteri mari pentru cei care o consumă și le aduce numai reușite în viață.
Armindenul a furnizat, de asemenea, prognoze meteorologice, o condiție prealabilă pentru activitățile agricole. Se credea că, dacă ploua în ziua respectivă, vremea va fi la fel și în următoarele 40 de zile.
Armindeni mai este cunoscută și ca fiind ziua de sărbătoare a boilor. În această zi, coarnele taurilor nu sunt atinse și aceștia nu sunt puși la plug. Sărbătoarea era celebrată cu sfințenie de viticultorii care sperau că vinul va fi protejat de pelin și nu va face floare în timpul anului.