26 apr. 2024 | 14:02

Cozonac fără frământare, reţeta care face furori în România. Iese pufos, aerat şi cu un efort mic! Doar aşa îl vei face şi tu de acum

Diverse
Cozonac fără frământare, reţeta care face furori în România. Iese pufos, aerat şi cu un efort mic! Doar aşa îl vei face şi tu de acum
Cozonac fără frământare

Rețeta care face furori în România și cu care oricine, chiar și cei fără experiență în bucătărie, pot pune pe masă de sărbători, pentru familie și musafiri, acest desert tradițional făcut ca la mama acasă: cozonac fără frământare. Dacă respecți pașii indicați în rândurile de mai jos, vei fi uimit de rezultate: iese pufos și aerat, fără să fie nevoie să depui prea mult efort.

Rețetă cozonac fără frământare

De generații întregi, pentru români, cozonacul este strâns legat de cele mai importante sărbători creștine, fiind preparat și savurat de Paște și Crăciun. Rețeta clasică nu este însă deloc ușoară și le dă bătăi de cap chiar și celor mai iscusite gospodine. Necesită timp, îndemânare, experiență, condiții speciale și, nu în ultimul rând, forță fizică. Dar nu trebuie să fie așa!

Pe platformele de social media, rețeta de cozonac fără frământare face furori în România. Pașii sunt explicați perfect de cele două surori din spatele unuia dintre cele mai apreciate bloguri culinare din mediul online autohton.

„Cozonac fără frământare, reţeta care face furori în România. Iese pufos, aerat şi cu un efort mic! Doar aşa îl vei face şi tu de acum”, se explică pe pagina de TikTok cosanzenele.gatesc.

Ingrediente

Lista de ingrediente este cea clasică, nu există nicio surpriză printre ele. Vei avea nevoie de:

Ingrediente aluat:

  • un kilogram făină tip 000;
  • 14 grame drojdie uscată;
  • patru gălbenușuri;
  • 500 mililitri lapte;
  • 100 grame unt topit;
  • cinci linguri de ulei;
  • 130 grame de zahăr;
  • coaja de la o lămâie;
  • o esență de rom;
  • un varf de linguriță de sare.

Te-ar putea interesa și: Cum alegi cea mai bună făină pentru cozonaci. Detaliul care face diferența, așa cresc mari și super pufoși

Ingrediente umplutură:

  • patru albușuri;
  • 200 grame de nucă mărunțită;
  • 40 grame de stafide ținute la hidratat în esență de rom cu apă;
  • 100 grmae de zahăr;
  • cinci linguri de cacao;
  • esență de rom.

Vei mai avea nevoie și de un amestec format dintr-un ou și o lingură de lapte cu care vei unge cozonacii și două linguri de zahăr și o lingură de mac – pe care le vei presăra peste ei.

Mod de preparare

Drojdia uscată, patru lingurițe de zahăr și patru sau cinci linguri de lapte călduț pe pun într-un bol și se lasă câteva minute, timp în care drojdia se va activa.

Separat, se amestecă gălbenușurile cu uleiul și untul topit.

Într-un bol de dimensiuni mari, se pune făina, iar în mijloc se face un cuib în care se adaugă sarea și, treptat, amestecul din ouă, ulei și unt topit, încorporând câte puțin din făină. Se adaugă drojdia cu laptele, apoi restul laptelui călduț (în care se pun înainte zahărul, romul și coaja de lămâie) și se amestecă în continuare până când nu mai rămâne făină pe marginea vasului.

„Ungem mâinile cu puțin ulei (cât este necesar) și amestecăm ingredientele până când aluatul format nu se mai lipește nici de mâini și nici de bol. Lăsăm la dospit până când aluatul își dublează volumul. –

Facem umplutura: batem albușurile spumă și le amestecăm cu restul ingredientelor. După ce aluatul s-a dospit, îl împărțim în patru secțiuni egale. Punem puțin ulei pe o suprafață întinsă și curată și întindem fiecare parte de aluat.

Adăugăm 2-3 linguri din umplutură, răsucim aluatul și apoi împletim câte două sectiuni. Punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit 30-45 min. Ungem cozonacii cu ou și lapte, presărăm zahăr și mac și băgăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 35 de minute.”

Te-ar putea interesa și: Cum ajutăm aluatul de cozonac să crească mai repede când este frig în bucătărie. Va creşte atât de mult încât va ieşi din bol

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro