30 apr. 2024 | 15:35

Armata redevine obligatorie în România? Președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă: „Cred într-un anume gen de pregătire voluntară a tinerilor!” EXCLUSIV

EXCLUSIV
Armata redevine obligatorie în România? Președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă: „Cred într-un anume gen de pregătire voluntară a tinerilor!” EXCLUSIV
Chestiunea revenirii obligativității serviciului militar în România e pe buzele multor români între 18 și 45 de ani

Voluntariat și nu obligativitate. Aceasta e soluția spre care înclină general-locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă (AORR). El e de părere că varianta pe care o susține ar fi mult mai utilă societății și mult mai ușor de îmbrățișat de către oameni din diverse categorii de vârstă.

Iar acest lucru ar aduce în prim-plan o anume pregătire premilitară, după un model care seamănă, dar și diferă, de ceea ce făceau cândva generațiile care au trăit în epoca comunistă.

Tinerele generații și pregătirea premilitară din alte vremuri

„Tinerele generații au o altă mentalitate. Ele îmbrățișează mai ușor anumite lucruri. Ăsta e și motivul pentru care cred că, dacă la liceu s-ar propune organizarea anumitor ore de educație fizică, sub supravegherea profesorului de sport, în care ar fi incluse anumite exerciții, dar și un traseu utilitar aplicativ asemănător cu cel la care sunt supuși astăzi cei ce doresc să intre în rândurile armatei, rata de eșec la probele fizice ar putea scădea esențial”, a declarat președintele AORR pentru Playtech Știri.

Generalul-locotenent în rezervă spune că a urmărit cu atenție maniera în care cei ce conduc destinele militare ale țării au încercat recent să aducă un nou contingent de soldați și gradați profesioniști sub arme.

„Nu am ajuns în stadiul în care numărul candidaților să fie sub cel al numărului de locuri scoase la concurs. După calculul meu, anul acesta au fost circa 6.500 de candidați pentru aproximativ 5.000 de locuri. Mai multe decât cele de anul trecut. Dar în 2024, circa 30% dintre cei care s-au înscris la concurs au picat fie testele fizice, fie la proba de traseu, fie testele psihice. Asta ne arată unde avem de lucrat ca societate”, adaugă Virgil Bălăceanu.

Un proiect de lege pe tema asta zace prin sertarele parlamentarilor

El susține că există un proiect de lege care exact despre asta vorbește, pregătirea premilitară a tinerelor generații, rătăcit încă prin Parlamentul României.

„Pregătirea premilitară voluntară se poate bucura de un mare succes, dacă vom ști să le-o prezentăm celor din jur. În cadrul ei se pot învăța o serie de lucruri care-ți pot oferi oricând sprijin în viață. Fiindcă nu trebuie să ne gândim doar la condiții de război, atunci când vorbim despre așa ceva. Spre exemplu, poți învăța în cadrul unei asemenea pregătiri cum să te aperi de diverse persoane, prin lecțiile de autoapărare incluse. Poți să înveți să te orientezi în spațiu, cu sau fără busolă. Cine știe când mergi în excursie și să-și prindă bine așa ceva. Sau să oferi primul ajutor cuiva care are nevoie de așa ceva, fiindcă situații de acest gen sunt imprevizibile. Sau să înveți să te camuflezi, repet nu în scop militar, ci pentru a te proteja de anumite mamifere sălbatice de dimensiuni medii sau să urmărești anumite păsări sau animale în viața lor de zi cu zi”, exemplifică fostul miliar de carieră o parte din beneficiile acestei pregătiri.

Tabere ca la carte, după model occidental sau american

În opinia sa, pot fi organizate tabere de acest gen, după model occidental sau american, la mare căutare.

„Unii plătesc bani grei pentru așa ceva. Noi am putea face lucrurile în așa fel încât Ministerul Apărării să susțină Ministerul Educației pe acest subiect. Iar tinerii care ar merge în asemenea tabere să aibă parte de ținută, hrană și cazare. Dacă adaugăm și ceva ședințe de tir cu arme de calibru redus, atunci vă asigur că succesul va fi asigurat!”, sună sentința generalului-locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu.

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Tunelul faimos din România care va fi readus la viață. A fost construit de Anghel Saligny și a avut un rol important timp de aproape 100 de ani
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
Rețeta care face furori pe internet. Care e ingredientul vedetă
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Simona Halep e cea mai fericită. I-a dat trandafirul roșu. Surpriză imensă
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
INTERZIS TOTAL de SF. DUMITRU! E MARE PĂCAT AZI, 26 Octombrie
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro