26 apr. 2024 | 13:47

De ce nu trebuie să cumperi un apartament într-o clădire cu mai multe etaje. Detaliile la care să fii atent, conform specialiştilor

Utile
De ce nu trebuie să cumperi un apartament într-o clădire cu mai multe etaje. Detaliile la care să fii atent, conform specialiştilor
Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un apartament

Siguranța este pe primul loc atunci când cumpărăm un apartament. Specialiștii ne explică de ce nu ar trebui să achiziționăm unul într-o clădire cu multe etaje și la ce riscuri ne expunem.

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi un apartament

Avem de a face cu din ce în ce mai multe cutremure în România. Chiar dacă nu sunt atât de puternice încât să ne afecteze, specialiștii spun că există riscul să avem de-a face cu un cutremur mare mai devreme sau mai târziu.

Atunci când cumpărăm sau închiriem un apartament, principalul criteriu pe care trebuie să-l luăm în considerare este siguranța. Matei Sumbasacu este inginer specializat în cutremure și fondatorul Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic.

Specialistul a explicat pentru Ziare.com la ce trebuie să fie atenți românii atunci când își doresc să achiziționeze o locuință. Cele mai importante lucru pe care trebuie să le luăm în considerare sunt anul construirii, înălțimea clădirii, destinația parterului și regularitatea în plan și elevație.

„În primul rând, trebuie să te uiți la anul construirii. Acesta este foarte important pentru că, pe măsură ce au progresat cunoștințele inginerești, normativele de proiectare au devenit din ce în ce mai bune.

Un an de referință este 1978, nu 1977. Atunci, s-au implementat schimbările de după cutremur, în normativele românești. Clădirile care au fost proiectate începând cu anul 1978 sunt semnificativ superioare, din punct de vedere al rezistenței seismice, față de cele făcute până atunci.

Deci, anul construirii este, evident, un indiciu și, cu cât este mai recent, cu atât este mai bine, cu această diferențiere clară la anul 1978”, spune acesta.

Motivul pentru care nu trebuie să cumperi un apartament într-o clădire înaltă

Unul dintre cele mai importante criterii este înălțimea, din cauza profilului de risc pe care îl are țara noastră, având în vedere tipul de seisme care afectează România. Cutremurele afectează mai degrabă clădirile înalte, nu cele scunde. Desigur, ambele sunt afectate, dar nu în aceeași măsură.

„Urmează înălțimea clădirii, foarte importantă. Noi, în România, avem niște cutremure care vin mai de jos, mai din interiorul scoarței Pământului, practic. Acolo, se întâmplă niște filtrări de oscilații – mișcarea, până ajunge la suprafață, arată altfel.

Simplist vorbind, ea intră în rezonanță cu clădiri mai mari. De ce spun „rezonanță”? Pentru că, dacă la un cutremur vârful clădirii s-ar mișca atât cât se mișcă și baza, nu ar fi nicio problemă.

Dar problema este că baza se mișcă puțin, iar vârful amplifică mișcarea – obținem fenomenul de rezonanță. Cutremurele noastre, spre deosebire de 90% dintre cutremurele din lume, intră în rezonanță cu clădiri mai înalte.

Majoritatea seismelor, fiind de suprafață, intră în rezonanță cu clădiri scunde și rigide. Atunci, în România, cu cât o clădire este mai înaltă – până la un anumit nivel -, cu atât este mai periculoasă din punct de vedere seismic.

Aș recomanda tuturor celor care pot să evite clădiri de peste patru-cinci etaje să facă acest lucru. Acestea sunt două lucruri simple de care poate ține cont oricine, atunci când își alege o locuință”, argumentează inginerul.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Piftie cu pulpe de curcan. Nu vei avea nevoie de gelatină
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Amendă de 15.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Interzis pentru cei care stau la bloc
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
DECIZIE FINALĂ pentru românii care plătesc FACTURI! S-au anunțat PREȚURILE pe 2025
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro