26 apr. 2024 | 10:52

Europa, în pericol? Preşedintele Macron transmite un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană: „Trebuie să fim lucizi”

News
Europa, în pericol? Preşedintele Macron transmite un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană:
Discursul lui Emmanuel Macron

Președintele francez Emmanuel Macron vine cu noi declarații, spunând că există riscul ca Europa noastră să moară, deoarece nu suntem echipați să facem față riscurilor.

„Europa ar putea muri”, declară Macron

Președintele francez a pledat, în cursul zilei de joi, pentru o apărare europeană mai puternică și mai integrată, spunând că Europa nu trebuie să devină un vasal al Statelor Unite.

„Trebuie să fim lucizi astăzi cu privire la faptul că Europa noastră poate muri. Aceasta depinde numai şi numai de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum. La orizontul viitorului deceniu (…) riscul este imens de a fi fragilizaţi, chiar marginalizaţi”, a declarat Macron în discursul său de la Universitatea Sorbona din Paris.

Acesta a spus că Europa se află „în situație de încercuire” în fața marilor puteri  și consideră că valorile democrației liberale europene sunt din ce în ce mai criticate și contestate.

„Riscul este ca Europa să cunoască un declin şi începem să vedem deja acest lucru în ciuda tuturor eforturilor noastre”, a mai spus președintele francez.

„Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina”

Macron a pledat pentru o Europă puternică, care își face securitatea și își recâștigă autonomia strategică prin forțe militare. Mai mult, a spus că Europa nu trebuie să îi permită Rusiei să câștige în Ucraina.

Emmanule Macron a cerut o creștere a capacităţii de securitate cibernetică a Europei, legături mai strânse în domeniul apărării cu Marea Britanie post-Brexit şi crearea unei academii europene pentru a pregăti personal militar de rang înalt.

„Nu există apărare fără o industrie de apărare, or am avut decenii de subinvestiţii. Trebuie să producem mai mult, trebuie să producem mai repede şi trebuie să producem ca europeni”, a mai spus el, adăugând că europenii ar trebui să dea prioritate cumpărării de echipamente militare europene.

Președintele francez a mai precizat, de asemenea, că Europa riscă să rămână în urmă din punct de vedere economic. După părerea lui, Europa ar trebui să urmărească să devină un lider mondial în domeniul inteligenței artificiale, a calcului cuantic, al energiei regenerabile și al biotehnologiilor.

„Nu poate merge aşa dacă suntem singurii din lume care respectă regulile comerciale aşa cum au foste ele scrise acum 15 ani, dacă chinezii, americanii nu le mai respectă şi îşi subvenţionează sectoarele critice”, a declarat el.

Discursul președintelui francez este considerat a fi o intrare în campanie, având în vedere că, potrivit sondajelor, tabăra sa se află mult în urma Adunării Naționale.

Totodată, discursul lui Macron de joi a fost prezentat ca fiind contribuţia Franţei la agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani.

Parteneri
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Redactia.ro
Raluca Bădulescu, datorii la întreținere. „Viciul” care a adus-o în această situație : „Pe zi umblu mascată”
Click.ro
FOTOGRAFII INTIME cu Andreea Bostănică au apărut pe TikTok! Cu cine se iubește vedeta
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de lux, din Băneasa, al lui Ion Țiriac. Dormitorul are 100 de metri pătrați! Foto
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Florin Prunea, din nou pe terenul de fotbal, după 18 ani. Eveniment istoric pe Arena Națională! / VIDEO
Spynews
ELENA UDREA, anunțul serii direct din închisoare. Moment de SPERANȚĂ pentru fostul ministru: După aproape zece ani...
Capital.ro
Pensia pe care o va primi un român care a muncit 40 de ani, după marea recalculare din septembrie
Antena 3
Ce se întâmplă cu emisiunea „Poftiți pe la noi”, după ce a fost scoasă din grila de programe de la Antena 1. Anunțul făcut de Nea Marin
Avantaje
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Mediaflux
Cum se simte ministrul slovac, Robert Fico, după ce a fost împușcat! Incidentul a avut loc în urmă cu 9 zile
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul lui. Ce preț are și de cât timp îi este client fidel
Antena 1
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe. Slabă, brunetă și ... Nu o RECUNOȘTI! Imagini rare
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro