Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, a adoptat, joi, 25 aprilie 2024, o hotărâre ce elimină obligaţia persoanei fizice majore, alta decât părinte sau tutore, care însoţeşte minorul la ieşirea din ţară, de a prezenta certificatul de cazier judiciar.
Astfel, poliţiştii de frontieră vor putea verifica situaţia judiciară a însoţitorilor adulţi ai minorilor prin intermediul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar (ROCRIS), iar cazierul judiciar va putea fi emis pe loc. Autoritățile de la graniță au acces la cele mai recente informaţii cuprinse în certificatul de cazier judiciar al unei persoane.
Cu aalte cuvinte, Executivul a adoptat hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006.
Prevederile sunt deja cuprinse în Legea nr. 329 din 2023, care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Acum se elimină şi din Normele metodologice, a explicat Guvernul României.
Mai mult, este reglementată posibilitatea de expediere a paşaportului simplu electronic prin servicii de curierat, la orice adresă de pe teritoriul României, cu costurile acoperite de solicitant, expedierea în cauză realizându-se în contul sumei plătite cu titlu de contravaloare a paşaportului. Sistemul va fi gata de la data asigurării condiţiilor tehnice necesare, însă nu mai târziu de 1 ianuarie 2025.
Recent, Ungaria a dat asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. În urma unei întâlniri de lucru cu omologul de la Budapesta, Sandor Pinter, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis că România va fi susținută de Ungaria pentru intrarea țării în Schengen și cu frontierele terestre.
„După discuţiile de săptămâna trecută de la Sofia cu ministrul bulgar Stoyanov şi comisarul european Johansson, astăzi, la Budapesta, am avut o întâlnire de lucru împreună cu ministrul ungar Sandor Pinter. Avem un plan diplomatic bine stabilit pe care o să îl urmăm până ne vom atinge obiectivul.
În acest scop, vom suplimenta poliţiştii atât de frontieră, cât şi judiciarişti, care, în echipe mixte cu colegii ungari, să multiplice eforturile noastre pe liniile de muncă expuse mai sus. Am discutat, de asemenea, măsuri de întărire a cooperării în materie de protecţie civilă”, a explicat șeful MAI.