Finalul lunii aprilie este unul atipic, cel puțin din punct de vedere termic, având în vedere că asistăm la fenomene meteo tipice unei ierni în toată regula. Nu este de mirare că meteorologii vorbesc despre zona din România în care e iarnă în toată regula, și unde ninge cu fulgi mari acum.
Din punct de vedere termic bătrânul continet este divizat în două. Pe de o parte, unii europeni suferă din cauza căldurii fără precedent în timpul zilei și sunt stresați de căldura inconfortabilă din timpul nopții. Pe de altă parte, în alte regiuni s-a instalat frigul, ploile abundente, vijeliile și chiar ninsori abundente, mai ales în zonele înalte.
Vremea se dezlănțuie și în Europa, iar ploile abundente au dus, de asemenea, la inundații mortale, iar potrivit unui raport din 2023, Europa a fost cu aproximativ 7% mai umedă decât media ultimelor trei decenii, iar o treime din rețeaua sa fluvială a depășit pragul de inundație. Din păcate nici această primă parte a anului 2024 nu a fost exclus de la fenomene meteo extreme.
Și pentru că tot vorbim de fenomene meteo atipice perioadei, am observat cum vremea s-a schimbat brusc, iar conform celor de la Meteoplus, în județul Gorj, vorbim despre zona din România în care e iarnă în toată regula, și unde valorile termice ale acestei zile, de 25 aprilie, sunt de zero grade.
Este vorba de stațiunea turistică de la Rânca, situată la o altitudine de 1.600 de metri, foarte aproape de Vârful Păpușa, din Masivul Parâng.
Conform imaginilor publicate de cei de la Meteoplus, ninge cu fulgi mari acum, iar cei care se află la această oră în stațiunea montană au parte de ninsori ca în povești.
Începând cu ora 10:00, ANM a emis o avertizare de vreme rea, valabilă până mâine dimineață la ora 6:00, din care aflăm că se vor înteții ploile, mai ales în sudul, estul și centrul țării, precizând că există posibilitatea acumulării de cantități mari de apă în acest interval de prognoză:
„În intervalul menționat, va ploua în sudul, centrul și estul țării.
Vor fi mai ales averse, care în regiunile sud-estice vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra local cantități de apă de 15…25 l/mp.
La altitudini de peste 1500 m, cu precădere în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.”, se precizează în avertizarea ANM de astăzi.
Tot în cursul dimineții, ANM a dat alertă de cod galben, din care aflăm că nu scăpăm de ploi torențiale și furtuni.