La doar câțiva kilometri de România se află un loc unic în lume, considerat un templu sfânt. Cu mii de ani în urmă, se spune că aici au avut loc minuni.
Locul este puțin cunoscut de către români. Aici, vin deseori cuplurile care își doresc copii și care încă nu au fost binecuvântate cu acest dar divin.
Peștera Utroba, cunoscută sub numele de Peștera Pântecului, se află în Bulgaria și este o destinație populară printre cei care vor să devină părinți. Această peșteră este de fapt o despicătură în stânci, cu forma asemănătoare unui organ genital feminin. Accesul către ea este marcat de un indicator vechi și puțin vizibil, iar traseul începe printr-o pădure densă.
Un fenomen remarcabil, observat de arheologi la descoperirea Peșterii Utroba, este fasciculul de lumină care pătrunde în peșteră în lunile de iarnă. Conform cercetărilor, acesta simbolizează uniunea sacră între Zeița Mamă și Soare.
Peștera Utroba a fost sculptată de anticii traci în jurul anului 1000 î.Hr. Inițial, a fost un sanctuar tracic, redescoperit abia în 2001 de către speologul bulgar Mincho Gumarov.
Experții afirmă că aceasta era un sanctuar de rugăciune al tracilor. Peștera Utroba, cunoscută și sub numele de „Peștera Pântecului”, se află în sudul Bulgariei, la cinci kilometri distanță de satul Nenkovo, în regiunea Kardzhali. Cu o adâncime de 22 de metri, peștera se află în regiunea Tangardak Kaya, la aproximativ 12 kilometri nord-vest de Kardzhali.
Este una dintre cele mai bizare și fascinante peșteri din lume, fiind în același timp un important loc de cult în lumea tracică. Situată în zona stâncoasă Tangardak Kaya, în Munții Rodopi, această peșteră atrage atenția prin forma sa neobișnuită și prin legenda care o înconjoară.
Specialiștii afirmă că peștera, sculptată inițial de forțele naturii în această zonă stâncoasă, a fost ulterior modelată de oameni pentru a servi cultului fecundității și fertilității. Credințele în puterea magică a peșterii au supraviețuit timpului și au continuat să fie transmise din generație în generație. Anual, sute de cupluri vin la această peșteră, având speranța că altarul ei le va oferi fertilitatea necesară pentru a concepe un copil.
Cei care au avut privilegiul să viziteze această peșteră au mărturisit de nenumărate ori că au simțit o energie specială emanând din pereții ei, care i-a ajutat să conceapă un copil ulterior
Această tradiție ilustrează cum legăturile dintre om și natură, îmbinate cu credințele religioase și superstițiile, pot să persiste și să influențeze comportamentul uman timp de mii de ani.